Introduktion till selenbrist

Selenbrist är ett hälsotillstånd som är relativt okänt för många människor. Det kan vara lätt att ignorera eller förbise då dess symtom ofta är milda och ospecifika. Men låt dig inte luras av detta – selenbrist kan ha allvarliga konsekvenser för din hälsa. I den här artikeln kommer vi att gå igenom vad selenbrist är, dess orsaker, symtom och hur du kan förebygga och behandla det.

Selen är ett spårämne som finns naturligt i jorden och i vissa livsmedel. Det är viktigt för vår hälsa eftersom det hjälper till att skydda våra celler från skador orsakade av fria radikaler och tungmetaller. Selen har också en viktig roll i produktionen av hormoner och andra kemikalier som reglerar kroppens funktioner.

Selenbrist uppstår när kroppen inte får tillräckligt med selen för att fungera optimalt. Detta kan leda till en rad hälsoproblem, som vi kommer att diskutera i denna artikel.

Selenets betydelse för allmänna hälsan

Selen är viktigt för vår hälsa av flera anledningar. För det första fungerar det som en antioxidant, vilket innebär att det skyddar våra celler från skador orsakade av fria radikaler. Fria radikaler är instabila molekyler som kan skada celler och leda till inflammation, åldrande och sjukdomar som cancer.

För det andra är selen nödvändigt för att producera hormoner som reglerar kroppens ämnesomsättning och energi. Dessa hormoner, kallade sköldkörtelhormoner, är avgörande för att upprätthålla en hälsosam vikt och för att reglera många av kroppens funktioner, inklusive hjärnans funktion och hjärtat.

Selen är också involverat i immunsystemets funktion. Det hjälper till att aktivera och reglera vit blodkroppar som bekämpar infektioner och sjukdomar. En brist på selen kan leda till ett försvagat immunförsvar och en ökad risk för infektioner och sjukdomar.

Vanliga orsaker till selenbrist

Det finns flera faktorer som kan bidra till selenbrist. En av de vanligaste orsakerna är en låg selenhalt i jorden där grödor odlas. Jorden i vissa regioner, som delar av Kina, Europa och Nya Zeeland, är naturligt låg i selen. Om du bor i ett område med låg selenhalt i jorden och äter mest lokala livsmedel, kan det vara svårt att få tillräckligt med selen genom kosten.

En annan orsak till selenbrist kan vara en dålig kost. Om du inte äter tillräckligt med selenrika livsmedel, som fisk, skaldjur, nötter och vissa typer av kött, kan du vara i riskzonen för selenbrist. Dessutom kan vissa sjukdomar och medicinska tillstånd, som tarmsjukdomar och vissa typer av cancer, minska kroppens förmåga att absorbera och använda selen.

Vissa grupper av människor kan också ha en ökad risk för selenbrist, inklusive gravida kvinnor, ammande mödrar, äldre personer och personer med långvariga hälsoproblem som påverkar matsmältningen eller immunsystemet.

Tecken och symtom på selenbrist

Selenbrist kan vara svårt att upptäcka eftersom dess symtom ofta är milda och ospecifika. Några av de vanligaste tecknen och symtomen på selenbrist inkluderar:

 • Trötthet och svaghet
 • Muskelsmärta och stelhet
 • Håravfall och sköra naglar
 • Infertilitet och reproduktionsproblem
 • Försvagat immunförsvar och ökad infektionsrisk
 • Sköldkörtelproblem och hormonella obalanser

Risker förknippade med selenbrist

Om det lämnas obehandlat kan selenbrist leda till en rad allvarliga hälsoproblem. En av de mest allvarliga riskerna är sköldkörtelproblem. Eftersom selen är nödvändigt för produktionen av sköldkörtelhormoner kan en brist på detta spårämne leda till obalanser i hormonnivåerna. Detta kan i sin tur orsaka problem som viktökning, trötthet, depression och infertilitet.

Selenbrist kan också öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Forskning visar att personer med låga selenhalter i blodet har en ökad risk för hjärtinfarkt, stroke och andra hjärt- och kärlproblem. Selen är viktigt för att skydda blodkärlen från skador orsakade av oxidativ stress och inflammation, vilket kan leda till plackbildning och kärlkramp.

En annan risk med selenbrist är ökad känslighet för tungmetaller som kvicksilver och kadmium. Selen hjälper till att detoxa kroppen från dessa skadliga ämnen och skydda cellerna från deras skadliga effekter. Om du har selenbrist kan din kropp ha svårt att hantera dessa tungmetaller, vilket kan öka risken för hälsoproblem som njurskador, neurologiska problem och cancer.

Livsmedel rika på selen och kostrekommendationer

Ett bra sätt att förebygga selenbrist är att äta en hälsosam och varierad kost som är rik på selen. Några av de bästa källorna till selen inkluderar:

 • Fisk och skaldjur, som tonfisk, lax, räkor och krabba
 • Nötter och frön, som paranötter, solrosfrön och sesamfrön
 • Kött, som nötkött, kyckling och kalkon
 • Ägg och mejeriprodukter, som ägg, mjölk och ost
 • Spannmål och grönsaker, som havregryn, fullkornsbröd, spenat och broccoli

Det rekommenderade dagliga intaget av selen varierar beroende på ålder och kön. Enligt de svenska näringsrekommendationerna är det rekommenderade dagliga intaget av selen för vuxna kvinnor 60 mikrogram och för vuxna män 70 mikrogram.

Att ta kosttillskott med selen

Kosttillskott med selen kan vara ett alternativ för personer som har svårt att få tillräckligt med selen genom kosten. Tillskott kan också användas för att behandla och motverka selenbrist.

Det finns olika former av selen-tillskott tillgängliga, inklusive selenmetionin, natriumselenit och selenomethionin. Selenmetionin anses vara den mest biotillgängliga formen och är lättare för kroppen att absorbera och använda.

Den rekommenderade dosen av selen-tillskott varierar beroende på ålder, kön och hälsotillstånd. Det är viktigt att följa doseringsinstruktionerna och inte överdosera. Kindly’s tillskott med selen är framtaget av i samarbete med nutritionister, och innehåller rekommenderad daglig dos.

Förebyggande av selenbrist

För att förebygga selenbrist är det viktigt att äta en hälsosam och varierad kost som innehåller tillräckligt med selen. Det kan också hjälpa att undvika faktorer som kan minska kroppens förmåga att absorb era och använda selen, som rökning och höga alkoholkonsumtion.

För personer som bor i områden med låg selenhalt i jorden kan det vara svårt att få tillräckligt med selen genom kosten. I sådana fall kan det vara användbart att välja livsmedel som är rika på selen eller överväga selen tillskott.

Avslutande ord

Selenbrist är en vanlig men ofta förbisedd hälsoproblem som kan ha allvarliga konsekvenser för din hälsa. Genom att äta en hälsosam och varierad kost som är rik på selen och undvika faktorer som kan minska kroppens förmåga att absorbera och använda selen, kan du förebygga selenbrist och förbättra din hälsa.

Genom att vara medveten om selenbrist och vidta åtgärder för att förebygga det kan du hjälpa till att skydda din hälsa och välbefinnande.