Frukosten är enligt många dagens viktigaste mål och i det ligger en hel del sanning. Det första du
stoppar i dig kan nämligen påverka din hälsa under resten av dagen, men förstås också på sikt.
Dessutom äter de flesta mer eller mindre samma frukost varje dag och därför får detta mål en så stor
inverkan på vår hälsa, på gott och på ont. Läs vidare så får veta mer om frukostens betydelse för din
hälsa.
Frukost heter som bekant ”breakfast” på engelska och är det första målet som bryter nattens fasta.
För många sker detta på morgonen ganska snart efter det man stigit upp ur sängen. För andra kanske
dagens första mål inte intas förrän vid lunchtid. Oavsett när man äter sin frukost har det första målet
en stor påverkan på hälsan.


Starta dagen långsamt
En viktig aspekt med dagens första mål är att det påverkar blodsockersvaret vid nästföljande måltid.
Därför är det bra att undvika snabba, sockrade frukostflingor och fiberfattigt vitt bröd. Detta
eftersom dessa sätter fart på blodsockret, vilket är dåligt för både mättnad och blodsockerkontroll.
Dessutom kommer de göra så att blodsockret bli högre nästa gång du äter.
Ät istället proteinrik mat som ägg, makrill, keso eller kvarg till frukostmålet eftersom proteinet har en
stabiliserande effekt på blodsockret. Även många näringsämnen har positiva effekter på blodsockret.
En ypperlig källa för dessa hälsobringare är bär och gröna blad. Ett smart sätt att få i sig dessa är vid
frukosten och då kanske som en smoothie.


En grön smoothie till frukosten lägger grunden för en bra dag
Eftersom frukosten är så likartad för de flesta ställer detta krav på vad frukosten innehåller. Det som
ingår i frukosten kommer nämligen få stort genomslag på hälsan. Många upplever det problematiskt
att täcka behovet av näring i form av vitaminer, mineraler och andra näringsämnen. Några av de allra
bästa källorna för näring är grönsaker och frukt, men vem orkar äta en sallad till frukost?
En bra lösning är därför en smoothie på bär och gröna blad att ställa på frukostbordet. En grön
smoothie kan innehålla bär som blåbär, hallon, jordgubbar, björnbär, en skvätt lingon eller svarta
vinbär. Bären av alla sorter bidrar med massor näring.
Gröna blad som spenat, mangold, ruccola, grönkål men även groddar är perfekta ingredienser i en
smoothie. Dessa ger förutom näring också rikligt med värdefulla fytonutrienter som har fantastiska
effekter för vår hälsa.
Vill du ha en fylligare smoothie är ett tips att du använder avokado, äpple, kiwi och/eller banan för
mer kropp. Dessa frukter bidrar också med fibrer som, förutom att underlätta magens arbete och
funktion, påverkar bakteriefloran i magen positivt. Är man försiktig kan man också tillsätta fiberfrön
som chia och psyllium då dessa är extremt rika på både fibrer och nyttigt omega-3-fett. Men här
handlar det om några teskedar eftersom för mycket kommer att förvandla din smoothie till en gel
som bara kan ätas med sked.
Örtkryddor är också superintressanta i en smoothie. Förutom en rejält smaklyft ger de också massor
med positiva effekter på vår hälsa. Exempel på sådana är mynta, pepparmynta, persilja, basilika,
oregano och citronmeliss. Även ingefära och gurkmeja passar bra i smoothie och ger, förutom
hälsoeffekter, också färg och härlig smak till din smoothie. Även lime eller citron fungerar utmärkt för
den som vill ha en frisk syrlighet.

Hälsoeffekter av gröna smoothies:
Näringen från gröna smoothies löser många näringsproblem. En smoothie proppad med gröna blad
och bär ger vitaminer som vitamin K och vitamin C. Vitamin K är viktig för blodlevring och bentäthet
och vitamin C neutraliserar skadliga fria radikaler.
Dessutom är det en bra källa för mineraler som magnesium, kalcium och kalium. Magnesium är ett
mineral många har brist på och för låga nivåer i kroppen kan påverka blodtryck, hjärta och
muskelfunktion negativt. Kalcium behövs för skelettet och kalium reglerar bland annat blodtryck.
Både grönsaker och bär innehåller rikliga mängder så kallade fytonutrienter som antocyaniner och
sulforafaner. Dessa har kopplats till positiva effekter på allt från blodsockerkontroll och
immunförsvar till prestationer och positiva effekter på bakterieflora.

Gröna smoothies i det oändliga
Gröna smoothies kan göras i ändliga variationer.

Här får du två grundrecept som du kan varieras och
vidareutvecklas i det oändliga. Smaklig frukost!


Avokado/grönkål
1 avokado
1 äpple
100 gram valfria bär
50-100 g grönkål utan stjälk (kan ersättas av mangold, ruccola eller spenat)
Smaka av med citronsaft
Ca 4 dl vatten eller späd efter tycke och smak
Mixa och servera!


Äpple-ingefära

1 äpplen
1 avokado
citronsaft
ca 1 cm ingefära
50-100 g valfria gröna blad
4 dl vatten eller späd efter tycke och smak
Mixa och servera!

Text skriven av: Martin Brunnberg – näringsfysiolog