Introduktion till zink och magnesium

Zink och magnesium är två viktiga mineraler som spelar en nyckelroll i vår hälsa och välbefinnande. Dessa två näringsämnen är nödvändiga för en mängd olika kroppsliga funktioner, från immunförsvaret till energiproduktion och muskelsammandragningar. Många människor är omedvetna om de fantastiska fördelarna med att ta zink och magnesium, särskilt innan de går och lägger sig.

I den här artikeln kommer vi att utforska varför dessa mineraler är så viktiga, hur de kan förbättra din sömn, samt ge dig praktiska tips om dosering och hur du kan inkorporera dem i din dagliga rutin.

Varför är zink och magnesium viktigt för kroppen?

Zink är ett essentiellt spårämne som deltar i över 300 enzymatiska reaktioner i kroppen. Det spelar en avgörande roll i immunförsvaret, sårvård, celldelning och proteinsyntes. Magnesium å sin sida är ett makromineraltillskott som är involverat i över 600 olika enzymatiska processer. Det är viktigt för nervsystemet, muskelsammandragningar, energiproduktion och reglering av blodtrycket.

Trots deras viktiga funktioner är det vanligt att många människor lider av brist på dessa mineraler. Faktum är att uppskattningsvis 68% av den amerikanska befolkningen inte får i sig tillräckligt med magnesium, och upp till 12% lider av zinkbrist. Denna brist kan leda till ett brett spektrum av hälsoproblem, däribland:

 • Trötthet och utmattning
 • Sämre immunförsvar
 • Nedsatt kognitiv förmåga
 • Muskelkramper och spänningar
 • Oregelbunden hjärtrytm
 • Försämrad sömn

Fördelarna med att ta zink och magnesium innan läggdags

Att ta zink och magnesium som kosttillskott, särskilt innan du går och lägger dig, kan ha flera fördelar för din hälsa och ditt välbefinnande. Här är några av de viktigaste:

 1. Förbättrad sömn: Både zink och magnesium har visat sig ha en lugnande effekt på nervsystemet, vilket kan hjälpa dig att somna snabbare och sova djupare.

 2. Minskad stress och ångest: Dessa mineraler spelar en nyckelroll i regleringen av stresshormonet kortisol, vilket kan hjälpa till att minska känslor av oro och spänning.

 3. Ökad energi och koncentration: Genom att stödja energiproduktionen och den kognitiva funktionen kan zink och magnesium ge dig en känsla av ökad fokus och uthållighet.

 4. Bättre muskelåterhämtning: Magnesium är viktigt för muskelsammandragningar och -avslappning, vilket kan lindra muskelspänningar och främja snabbare återhämtning.

 5. Stärkt immunförsvar: Både zink och magnesium är nödvändiga för ett välfungerande immunsystem, vilket kan hjälpa dig att motstå infektioner och sjukdomar.

Genom att ta dessa näringsämnen regelbundet, särskilt innan du går och lägger dig, kan du dra nytta av dessa fantastiska fördelar och förbättra din övergripande hälsa och livskvalitet.

Hur påverkar zink och magnesium sömnen?

Zink och magnesium spelar en viktig roll i regleringen av vår sömncykel. Här är några av de mekanismer genom vilka dessa mineraler kan förbättra din sömn:

 1. Melatoninproduktion: Zink och magnesium hjälper till att reglera produktionen av sömnhormonet melatonin, vilket är avgörande för att upprätthålla en sund dygnsrytm.

 2. Stressreglering: Som tidigare nämnts hjälper dessa mineraler till att minska nivåerna av stresshormonet kortisol, vilket kan störa sömnen.

 3. Muskelavslappning: Magnesium är viktigt för muskelsammandragningar och -avslappning, vilket kan minska muskelspänningar och kramper som kan störa sömnen.

 4. Neurotransmittorer: Både zink och magnesium spelar en nyckelroll i produktionen och regleringen av neurotransmittorer som GABA, som har en lugnande effekt på nervsystemet.

Genom att ta zink och magnesium som kosttillskott, särskilt innan läggdags, kan du dra nytta av dessa mekanismer och uppleva förbättrad sömn i form av snabbare insomnande, djupare sömn och färre nattliga uppvaknanden.

Studier och forskning om zink och magnesium som sömnförbättrare

Flera studier har undersökt effekterna av zink och magnesium när det gäller att förbättra sömnen. Här är några av de mest intressanta resultaten:

 • En studie publicerad i tidskriften Nutrients fann att äldre vuxna som tog magnesiumtillskott under 8 veckor upplevde signifikant förbättrad sömn, inklusive snabbare insomnande, ökad total sömnlängd och bättre sömnkvalitet.
 • En annan studie i Journal of Research in Medical Sciences visade att en kombination av zink, magnesium och melatonin var effektiv för att minska insomni och förbättra sömnen hos äldre vuxna.
 • Forskning publicerad i Biological Trace Element Research har visat att zinkbrist kan leda till försämrad sömn och ökad dagtrötthet. Tillskott av zink kan därför vara särskilt fördelaktigt för de som lider av zinkbrist.
 • Flera studier har också indikerat att magnesium kan ha en positiv inverkan på sömnkvaliteten hos personer med sömnstörningar som insomni och sömnapné.

Sammantaget tyder den aktuella forskningen på att zink och magnesium är lovande naturliga alternativ för att förbättra sömnen och främja en hälsosam dygnsrytm.

Dosering och rekommendationer för att ta zink och magnesium innan läggdags

När det gäller att ta zink och magnesium som kosttillskott för att förbättra sömnen finns det några riktlinjer att följa:

Zink:

 • Rekommenderad dos: 8-11 mg per dag för vuxna
 • Bäst att ta tillskottet med mat för bättre absorption
 • Undvik att ta höga doser under längre perioder, då det kan leda till biverkningar

Magnesium:

 • Rekommenderad dos: 300-400 mg per dag för vuxna
 • Magnesiumglycinat och magnesiumcitrat är de mest lättabsorberade formerna
 • Dela dosen och ta den uppdelad på morgon och kväll för bästa resultat

Det är viktigt att notera att individuella behov kan variera beroende på faktorer som ålder, hälsotillstånd och andra kosttillskott du tar.

Biverkningar och försiktighetsåtgärder vid intag av zink och magnesium

Även om zink och magnesium i allmänhet anses vara säkra och väl tolererade, finns det några saker att vara medveten om:

Zink:

 • Höga doser (över 40 mg per dag) kan leda till biverkningar som illamående, kräkningar och magbesvär.
 • Långvarig intag av höga doser kan också påverka koppar- och järnbalansen i kroppen.
 • Personer med njursjukdom eller leversjukdom bör konsultera en läkare innan de tar zinkkörtillskott.

Magnesium:

 • Magnesiumtillskott kan orsaka lös avföring, särskilt vid högre doser.
 • Personer med njursjukdom eller hjärtsjukdom bör undvika högdos magnesiumtillskott.
 • Magnesium kan också interagera med vissa läkemedel, som blodförtunnande medel och diabetesmediciner.

Andra sätt att förbättra sömnen naturligt

Förutom att ta zink och magnesium som kosttillskott finns det flera andra naturliga sätt att förbättra din sömn:

 1. Upprätthåll en regelbunden sömnrutin: Gå och lägg dig och vakna upp på samma tid varje dag för att synkronisera din dygnsrytm.
 2. Undvik skärmtid innan sänggående: Blått ljus från mobiltelefoner, datorer och TV-apparater kan störa melatoninproduktionen.
 3. Utöva avslappnande aktiviteter: Prova yoga, meditation eller djupandning för att koppla av kropp och sinne före sänggående.
 4. Se över kosten: Öka intaget av tryptofan- och magnesiumrika livsmedel som mandlar, bönor, fullkornsprodukter och gröna bladgrönsaker.
 5. Motionera regelbundet: Fysisk aktivitet under dagen kan förbättra sömnkvaliteten, men undvik intensiv träning nära läggdags.

Genom att kombinera dessa naturliga strategier med zink- och magnesiumtillskott kan du skapa en effektiv plan för att förbättra din sömn och ditt övergripande välbefinnande.

Var kan man köpa zink och magnesium tillskott?

Zink- och magnesiumtillskott finns lättillgängliga på de flesta hälsokostbutiker, apotek och onlinebutiker. När du väljer dina tillskott, titta efter produkter med:

 • Högkvalitativa, bioaktiva former av mineralen, som zinkglukonat eller magnesiumglycinat.
 • Tredjepartscertifiering för renhet och potens, som USP, NSF eller ConsumerLabs.
 • Transparenta märkningar som visar den exakta mängden mineraler per portion.

Var också uppmärksam på eventuella tillsatser eller fyllnadsmaterial som kan vara mindre önskvärda. Genom att välja högkvalitativa, rena zink- och magnesiumtillskott kan du vara säker på att få den optimala dosen av dessa viktiga mineraler.

Nu när du vet hur du ska använda dessa tillskott…

Varför inte prova zink och magnesium som en naturlig lösning för att förbättra din sömn och ditt övergripande välbefinnande? Genom att inkorporera dessa mineraler i din dagliga rutin kan du dra nytta av förbättrad sömn, ökad energi och ett stärkt immunförsvar.