Introduktion till rödbetor och maghälsa

Rödbetor är en mångsidigt rotfrukt som inte bara är rik på näringsämnen, utan också kan ha en betydande inverkan på din mag- och tarmhälsa. I den här omfattande guiden kommer vi att utforska hur rödbetor påverkar din mage och avföring, både de positiva och de potentiella negativa effekterna. Vi kommer att gå igenom allt från näringsvärdet i rödbetor till vad du bör tänka på för att undvika magbesvär när du äter dem.

Rödbetans ursprung och historia

Rödbetor härstammar från medelhavsområdet och har odlats i tusentals år. Redan under antiken uppskattades rödbetor för sina näringsmässiga egenskaper och användning i matlagning. Rödbetor blev särskilt populära under 1800-talet när de började odlas i större skala och användes både som föda och som färgämne. Idag är rödbetor en vanlig rotfrukt över hela världen och används i allt från sallader och juicer till bakverk och pickles.

Näringsvärdet i rödbetor

Rödbetor är en näringsrik grönsak som innehåller en mängd vitaminer och mineraler som är viktiga för magens hälsa. Nedan hittar du en tabell med näringsvärden för 100 gram råa rödbetor:

NäringsämneMängd per 100 g
Energi43 kcal
Protein1.6 g
Fett0.2 g
Kolhydrater9.6 g
Fiber2.8 g
Sockerarter7.0 g
Vitamin C4.9 mg
Folat (Vitamin B9)109 µg
Kalium325 mg
Natrium78 mg
Magnesium23 mg
Järn0.8 mg
Kalcium16 mg

Utöver dessa näringsämnen innehåller rödbetor även fiber, protein och en rad andra vitaminer och mineraler. Det gör dem till en fantastisk rotfrukt att inkludera i en hälsosam och balanserad kost. Denna näringsprofil gör dem också att de har en direkt inverkan på magens hälsa.

Allt om hur rödbetor påverkar magen

Nu när vi har gått igenom rödbetornas näringsinnehåll, låt oss titta närmare på hur de faktiskt påverkar din mage och tarmhälsa. Nedan har vi sammanställt svar på vanliga frågor om hur konsumtion av denna rotfrukt kan påverka magen, tarmarna och avföringen på olika sätt.

Kan rödbetor vara bra för magen?

Rödbetor kan faktiskt ha flera positiva effekter på mag- och tarmhälsan:

 • Fiber: Rödbetor är rika på löslig fiber som kan främja en regelbunden tarmfunktion och minska förstoppning.

 • Prebiotiska egenskaper: Vissa ämnen i rödbetor, som betor, kan fungera som prebiotika och stimulera tillväxten av nyttiga tarmbakterier.

 • Anti-inflammatoriska egenskaper: Betacyaninerna i rödbetor har visat sig ha anti-inflammatoriska effekter, vilket kan hjälpa till att minska inflammation i mag-tarmkanalen.

 • Stöd vid mag-tarmbesvär: Rödbetor innehåller ämnen som kan lindra symptom vid tillstånd som irriterad tarm (IBS) och Crohns sjukdom.

Så i många avseenden kan rödbetor vara riktigt bra för din allmänna mag- och tarmhälsa, förutsatt att du inte är allergisk eller känslig mot dem.

Kan man få ont i magen av rödbetor?

Ja, det är möjligt att uppleva magont efter att ha ätit rödbetor. Här är några anledningar till detta:

 • Högt fiberinnehåll: Den rikliga mängden fiber i rödbetor kan orsaka uppblåsthet, gasbildning och kramp för vissa människor, i synnerhet om de inte är vana vid höga fibermängder.

 • Ämnen som kan irritera: Vissa ämnen i rödbetor, som oxalsyra, kan vara irriterande för känsliga magar och orsaka smärta hos vissa individer.

 • Individuell känslighet: Precis som med många andra livsmedel, kan vissa personer helt enkelt ha en ökad känslighet eller intolerans mot rödbetor och uppleva magont efter att ha ätit dem.

Det är emellertid viktigt att komma ihåg att man i regel äter rödbetor i små mängder, och att dess potentiellt negativa inverkan på magen därför kan antas vara marginell.

Kan rödbetor orsaka lös mage?

Ja, rödbetor kan orsaka lös mage eller diarré hos vissa personer. Detta beror främst på det höga fiberinnehållet. Den rikliga mängden löslig fiber i rödbetor kan ha en laxerande effekt, särskilt om man inte är van vid höga fibermängder.

Om du märker att rödbetor ger dig lös mage, kan det vara klokt att antingen minska mängden du äter eller undvika dem tills din mage har vant sig. Att äta rödbetor i måttliga mängder kan också hjälpa.

Kan man få röd avföring av rödbetor?

Ja, det är mycket vanligt att få röd eller rosa avföring efter att ha ätit rödbetor. Detta beror på:

 • Betacyaninerna: De ämnen som ger rödbetor deras karakteristiska röda färg, betacyaninerna, kan färga avföringen röd när de passerar genom kroppen.
 • Snabb passagetid: Rödbetor passerar ofta snabbt genom mag-tarmkanalen, vilket gör att betacyaninerna inte hinner brytas ner fullständigt innan de utsöndras.

Denna rödfärgning av avföringen är helt ofarlig och ett vanligt fenomen när man äter rödbetor. Det är inget att oroa sig över, även om det kan vara lite överraskande första gången. I de flesta fall brukar den röda färgen försvinna inom 24-48 timmar efter att du har ätit rödbetor. Men i vissa fall kan den kvarstå upp till 72 timmar, särskilt om du har ätit stora mängder.

Hur du äter rödbetor utan att få magproblem

Om du vill njuta av rödbetor utan att drabbas av magbesvär, finns det några tips du kan tänka på:

 1. Börja försiktigt
  • Om du inte är van vid rödbetor, börja med små portioner och öka gradvis för att ge din mage tid att anpassa sig.

 2. Ät dem regelbundet
  • Genom att äta rödbetor regelbundet kan din mage lättare vänja sig vid den höga fibermängden.

 3. Drick mycket vätska
  • Se till att dricka rikligt med vatten när du äter rödbetor för att underlätta matsmältningen.

 4. Prova tillagade rödbetor
  • Rå eller lättkokta rödbetor kan vara lättare för magen än helt råa.

 5. Undvik om du har magbesvär
  • Om rödbetor konsistent ger dig ont i magen eller lös mage, undvik dem tills dina besvär har läkt ut.

Genom att följa dessa enkla tips kan du njuta av rödbetor utan att drabbas av oönskade magproblem.

Några sista ord om rödbetor och magens allmänna hälsa

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att rödbetor är en fantastisk rotfrukt med många hälsofördelar, inklusive positiva effekter på mag- och tarmhälsan. Deras rika innehåll av fiber, prebiotika och antioxidanter kan främja en sund och välfungerande matsmältning.

Samtidigt kan rödbetor orsaka vissa magbesvär hos känsliga individer, som ont i magen, lös mage och röd avföring. Detta beror främst på deras höga fibermängd och vissa ämnen som kan vara irriterande för vissa personer.

Genom att äta rödbetor i måttliga mängder och följa några enkla tips, kan du dock njuta av alla deras hälsofördelar utan att drabbas av oönskade magproblem.