Vad är vitamin B5?

Vitamin B5, även kallad pantotensyra, är en av de åtta B-vitaminer som är essentiella för människokroppen. Det spelar en central roll i ämnesomsättningen och har många viktiga funktioner. Vill du veta mer om detta vitamin och vad det är bra för? Då har du kommit helt rätt.

I denna artikel går vi igenom allt du behöver veta om vitamin B5, från dess hälsofördelar till korrekt dosering, potentiella biverkningar och bristsymtom.

Vad är vitamin B5 bra för? En guide till hälsofördelarna

Vitamin B5 har en lång rad funktioner i människokroppen. Det hjälper till att omvandla mat (kolhydrater, fetter och proteiner) till energi, och är även nödvändigt för tillverkningen av könshormoner och röda blodkroppar. Vitamin B5 är också viktigt för att upprätthålla en hälsosam hud, hår och ögon samt för att stödja korrekt funktion av nervsystemet och levern. Låt oss kika närmare på hur vitamin B5 kan stödja vår övergripande hälsa.

Vilken effekt har vitamin B5 på hälsan?

Vitamin B5 har en mängd hälsofördelar för kroppen. Här listar vi några av de främsta:

 • Ökad energi och förbättrad ämnesomsättning: Vitamin B5 spelar en nyckelroll i kroppens ämnesomsättning och energiproduktion genom att omsätta kolhydrater, fetter och proteiner till användbar energi, vilket kan öka känslan av vitalitet.

 • Stöd för hjärt- och kärlhälsa: Genom att bidra till normal kolesterolproduktion kan vitamin B5 främja en god hjärt- och kärlhälsa och hjälpa till att sänka nivåerna av “dåligt” LDL-kolesterol.

 • Förbättrad hudkvalitet: Vitamin B5 har positiva effekter på hudens utseende och hälsa, såsom att minska inflammation, förbättra fuktbalansen och stärka hudens barriärfunktion.

 • Bättre hårkvalitet: Vitamin B5 är viktigt för hårets uppbyggnad och struktur, och kan bidra till att stärka håret, förbättra glansen och minska håravfall.

 • Stöd för immunförsvaret: Vitamin B5 är involverat i produktionen av röda blodkroppar och stödjer därmed ett starkt immunförsvar, samtidigt som det bidrar till att minska kroppens inflammation.

 • Förbättrad stresshantering: Genom att stödja produktionen av stresshormonet kortisol kan vitamin B5 bidra till bättre stresshantering och ökad motståndskraft mot stress.

Kan vitamin B5 förbättra hudens mående?

Ja, vitamin B5 har visat sig ha flera positiva effekter på hudens hälsa och utseende:

 1. Minskad inflammation: B5-vitaminet har anti-inflammatoriska egenskaper som kan hjälpa till att minska hudinflammation och rodnader.

 2. Förbättrad fuktbalans: Vitamin B5 kan bidra till att upprätthålla hudens naturliga fuktbalans, vilket motverkar torr och sliten hud.

 3. Stärkt hudbarriär: B5-vitaminet spelar en viktig roll i uppbyggnaden av hudens barriärfunktion. Detta kan förbättra hudens motståndskraft mot yttre faktorer.

 4. Ökad cellförnyelse: Vitamin B5 stimulerar cellförnyelsen i huden, vilket kan ge en ungdomligare och friskare hudton.

 5. Minskad akne: Forskning har visat att B5-vitamin kan hjälpa mot akne. Detta är tack vare dess effektiva anti-inflammatoriska egenskaper.

 6. Förbättrad sårläkning: Vitamin B5 bidrar till att stödja sårläkning och regenerering av hudceller.

Genom att inkludera livsmedel rika på vitamin B5 i din kost eller överväga ett kosttillskott, kan du dra nytta av de positiva effekterna som detta vitamin har på din hudhälsa.

Vilken inverkan har vitamin B5 på hårets hälsa?

Vitamin B5, även känt som pantotensyra, spelar en viktig roll i hårets uppbyggnad och struktur. Här är några av de sätt som detta näringsämne kan påverka hårets hälsa:

 1. Starkare hårstrån: Vitamin B5 är en nyckelkomponent i keratin, det protein som utgör huvuddelen av hårstråna. Tillräckliga nivåer av B5 kan bidra till att göra håret starkare och motståndskraftigare mot skador.

 2. Förbättrad glans och lyster: B5-vitaminet kan hjälpa till att förbättra hårets yttre utseende genom att öka glansen och lyfta fram en naturlig lyster.

 3. Minskad håravfall: Genom att stödja hårets uppbyggnad och struktur kan vitamin B5 bidra till att minska onormalt håravfall.

 4. Snabbare hårväxt: Vitamin B5 spelar en viktig roll i celldelningen, vilket kan stimulera och påskynda hårväxten.

 5. Ökad fuktbalans: B5-vitaminet kan hjälpa till att bibehålla hårets naturliga fuktbalans, vilket motverkar torrt och livlöst hår.

 6. Förbättrad skalphälsa: Tack vare sina anti-inflammatoriska egenskaper kan vitamin B5 bidra till en friskare och mer vital hårbotten.

Genom att säkerställa att du får i dig tillräckligt med B5-vitamin, antingen genom en näringsrik kost eller genom kosttillskott, kan du dra nytta av dessa positiva effekter på din hårhälsa.

Matkällorna med högst innehåll av vitamin B5

För att avnjuta de många hälsofördelarna med vitamin B5 och undvika brist på detta vitamin kan kosten vara ett bra ställe att börja. Vitamin B5 finns nämligen naturligt i en mängd olika livsmedel, vilket gör det lätt att få i sig tillräckliga mängder genom en balanserad kost. Några av de bästa källorna till vitamin B5 (pantotensyra) inkluderar:

 • Kött, särskilt lever, njure och kyckling
 • Fisk, som tonfisk, lax och sardiner
 • Ägg
 • Baljväxter som linser, kikärter och sojabönor
 • Nötter och frön, såsom jordnötter, mandlar och solrosfrön
 • Fullkornsprodukter som fullkornsbröd, havregryn och quinoa
 • Grönsaker som broccoli, svamp och avokado
 • Mejeriprodukter som ost, yoghurt och mjölk

Genom att inkludera dessa näringsrika livsmedel regelbundet i din kost kan du säkerställa ett tillräckligt intag av vitamin B5. Det är också viktigt att välja varierade och färska råvaror för att få i dig en bred palett av näringsämnen.

När ska jag överväga kosttillskott med vitamin B5?

I de flesta fall kan du få i dig tillräckliga mängder vitamin B5 genom en näringsrik och varierad kost. Men det finns vissa situationer då ett kosttillskott kan vara motiverat:

 • Vid konstaterad brist: Om du har en fastställd brist på vitamin B5, kan ett kosttillskott hjälpa till att korrigera bristtillståndet.

 • Vid ökade behov: Vid perioder av stress, sjukdom eller andra situationer där kroppens behov av B5-vitamin är förhöjt, kan ett tillskott vara till hjälp.

 • Vid mål om förbättrad hälsa: Om du strävar efter att optimera ditt generella välbefinnande och förbättra olika kroppsfunktioner som energiproduktion, mental klarhet och hudhälsa, kan ett tillskott av vitamin B5 vara fördelaktigt.

 • Vid vegetarisk/vegansk kost: Eftersom de bästa källorna till vitamin B5 är animaliska livsmedel, kan ett tillskott vara motiverat för de som undviker sådana produkter.

Om du bestämmer dig för att ta kosttillskott med vitamin B5 är det dock viktigt att inte överskrida den dagliga rekommenderade doseringen. Mer om hur du doserar detta näringsämne för bästa effekt här nedan.

Dosering av vitamin B5-tillskott för maximal effekt

När det gäller dosering av vitamin B5 finns det vissa riktlinjer att följa för att uppnå maximal effekt:

Rekommenderat dagligt intag (RDI):

 • Vuxna: 5 mg per dag
 • Gravida: 6 mg per dag
 • Ammande kvinnor: 7 mg per dag

Vid brist eller behov av extra stöd:

 • Vid konstaterad brist: 10-20 mg per dag under en period
 • Vid ökade behov (stress, sjukdom etc.): 10-25 mg per dag

Maximal säker dos:

 • Vuxna: upp till 200 mg per dag
 • Barn: upp till 100 mg per dag

Det är viktigt att inte överskrida den maximala dosen. Även om vitamin B5 generellt anses säkert i höga doser, kan en överdosering orsaka biverkningar. Låt oss kika på dessa närmare.

Vad är några vanliga biverkningar vid överdosering av vitamin B5?

Det är ovanligt att drabbas av biverkningar vid överdosering av vitamin B5 eftersom det är ett vattenlösligt vitamin som kroppen kan utsöndra genom urinen. Men vid extremt höga doser kan några biverkningar inkludera mild diarré och magbesvär. På lång sikt kan mycket stora doser även leda till en obalans i kroppens vatten- och elektrolytbalans.

Nedan följer en lista på potentiella biverkningar som kan uppstå vid en kraftig överdosering av detta vitamin genom kosttillskott:

 • Mag-tarmbesvär: Diarré, illamående, magsmärtor och uppkördhet är de vanligaste biverkningarna vid för högt intag av B5-vitamin.

 • Allergiska reaktioner: I sällsynta fall kan vitamin B5 orsaka allergiska reaktioner som hudutslag, klåda eller svullnad.

 • Interaktioner med läkemedel: Höga doser av B5-vitamin kan påverka effekten av vissa läkemedel, som blodförtunnande medel.

 • Leverpåverkan: I extrema fall har överdosering av vitamin B5 rapporterats orsaka förhöjda levervärden.

Hur undviker jag att drabbas av potentiella biverkningar av vitamin B5?

För att undvika biverkningar av vitamin B5 är det viktigt att följa några enkla riktlinjer:

 • Följ rekommenderade doser: Överskrid inte den maximala säkra dosen på 200 mg per dag för vuxna.

 • Var försiktig med kosttillskott: Använd endast högkvalitativa och pålitliga vitamin B5-tillskott, och följ noga anvisningarna på produkten.

Genom att följa dessa enkla riktlinjer kan du dra nytta av vitamin B5 och dess många hälsofördelar utan att oroa dig över jobbiga sidoeffekter.

Förståelse för brist på vitamin B5

Även om vitamin B5-brist är ovanligt, kan det uppstå i vissa situationer. Låt oss titta närmare på vad som kan orsaka brist och vilka symptom man kan uppleva.

Vad är några vanliga orsaker till B5-brist?

Det finns några vanliga orsaker till att man kan drabbas av brist på vitamin B5:

 1. Undernäring: En diet som är fattig på livsmedel rika på B5-vitamin, såsom kött, fisk, ägg, baljväxter och fullkornsprodukter, kan leda till bristtillstånd.

 2. Malabsorption: Vissa medicinska tillstånd som påverkar kroppens förmåga att absorbera näringsämnen, som Crohns sjukdom eller celiaki, kan öka risken för B5-brist.

 3. Alkoholmissbruk: Regelbundet och långvarigt alkoholintag kan försämra kroppens förmåga att ta upp och använda vitamin B5.

 4. Stress: Höga stressnivåer kan öka kroppens behov av vitamin B5 och leda till uttömning av dess reserver.

 5. Läkemedelsinteraktioner: Vissa mediciner, som antibiotika och diabetesläkemedel, kan påverka upptaget eller användningen av vitamin B5.

Att känna till dessa potentiella orsaker kan hjälpa dig att identifiera och åtgärda en eventuell brist på B5-vitamin.

Vilka är symtomen på B5-brist?

Symtomen på brist på vitamin B5 kan variera, men de vanligaste inkluderar:

 • Trötthet och utmattning: Vitamin B5 är viktigt för energiproduktionen, och brist på detta vitamin kan leda till minskade energinivåer, vilket resulterar i trötthet och utmattning.

 • Minskad aptit och viktförlust: Brist på vitamin B5 kan störa kroppens metabolism, vilket ofta leder till minskad aptit och därmed viktförlust.

 • Magbesvär som illamående, gasbildning och förstoppning: Eftersom vitamin B5 är involverat i att upprätthålla en hälsosam matsmältningsfunktion, kan dess brist resultera i diverse magproblem inklusive illamående och förstoppning.

 • Muskelkramper och muskelsvaghet: Vitamin B5 är nödvändigt för muskelhälsa och funktion, och en brist kan leda till muskelsvaghet och kramper som ett resultat av nedsatt energimetabolism i muskelceller.

 • Domningar och stickningar i händer och fötter: Denna symptom kan uppstå på grund av att vitamin B5-brist påverkar nervsystemets funktion, vilket kan leda till perifer neuropati.

 • Irritation och rodnad i huden: Vitamin B5 spelar en roll i hudens barriärfunktion och reparation, så en brist kan orsaka hudirritation och rodnad.

 • Håravfall: Eftersom vitamin B5 är viktigt för hårväxt, kan en brist på detta vitamin leda till håravfall, då kroppen inte kan upprätthålla normal hårfollikeltillväxt.

 • Försämrad sårläkning: Vitamin B5 är avgörande för sårhelande processer, och utan tillräckligt intag kan sårläkningen bli betydligt försämrad.

 • Förvirring och nedsatt koncentrationsförmåga: Brist på vitamin B5 kan påverka hjärnfunktionen negativt, vilket leder till symtom som förvirring och svårigheter att koncentrera sig.

Dessa symptom kan vara diffusa och likna andra hälsotillstånd, så det är viktigt att ta ett blodprov om du misstänker att du lider av brist på detta vitamin.

Hur motverkar man B5-brist mest effektivt?

För att förebygga och åtgärda brist på vitamin B5 finns det några effektiva åtgärder:

 1. Ät en mångsidig och näringsrik kost: Inkludera livsmedel rika på B5-vitamin i din kost, som kött, fisk, ägg, baljväxter, fullkornsprodukter och grönsaker.

 2. Överväg kosttillskott vid behov: Om du har en ökad risk för B5-brist eller uppvisar symptom, kan ett kosttillskott med vitamin B5 vara till hjälp.

 3. Hantera stress effektivt: Lär dig hantera stress genom metoder som meditation, yoga eller annan fysisk aktivitet. Detta kan minska kroppens behov av vitamin B5.

 4. Undvik överdrivet alkoholintag: Begränsa intaget av alkohol för att inte riskera att uttömma dina reserver av vitamin B5.

 5. Uppsök vård: Om du misstänker en allvarlig brist, vänd dig till din närmsta vårdcentral och låt dem fastställa om du har brist på detta vitamin.

Genom att vidta dessa åtgärder kan du effektivt förebygga och åtgärda eventuell brist på vitamin B5.

Sammanfattning om vitamin B5 och dess inverkan på hälsan

Genom att säkerställa ett tillräckligt intag av vitamin B5, antingen via en näringsrik kost eller vid behov genom kosttillskott, kan du dra nytta av dessa hälsofördelar och må bättre i din vardag. Brist på B5-vitamin är ovanligt men kan uppstå vid bristfällig kost, malabsorption eller vid högt alkoholintag. Symtomen kan inkludera trötthet, mag-tarmbesvär och nedsatt koncentrationsförmåga.

För att uppnå maximal effekt av vitamin B5 är det viktigt att följa rekommenderade doseringar och vara uppmärksam på eventuella biverkningar. Genom att inkludera B5-rika livsmedel som kött, fisk, fullkornsprodukter och grönsaker i din kost, kan du på ett naturligt sätt säkerställa ett tillräckligt intag av detta viktiga vitamin.

Oavsett om du vill öka din energi, förbättra din hudkvalitet eller stödja din allmänna hälsa, kan vitamin B5 alltså vara ett värdefullt tillskott i din livsstil.