I strävan efter ett tjockare och starkare hår har människor vänt sig till en mängd olika lösningar genom åren, men en gammal hemlighet har börjat få uppmärksamhet på nytt för sina påstådda fördelar: åkerfräken. Denna unika ört har använts i traditionell medicin i århundraden för att främja inte bara ett friskare hår utan även starkare hud och naglar. Med sin rika sammansättning av mineraler, särskilt kisel, som är avgörande för hårhälsan, erbjuder åkerfräken ett naturligt alternativ för de som söker att förbättra sitt hårs kvalitet och styrka.

Artikeln kommer att utforska vad åkerfräken är och hur det kan gynna ditt hår, detaljerat beskriva processen bakom hur åkerfräken stärker håret, samt erbjuda praktiska råd för hur man förbereder och applicerar åkerfräkeninfusion. Dessutom kan läsarna förvänta sig att lära sig om kompletterande användningar av åkerfräken för hud och naglar, och få insikt i ämnet genom recensioner och resultat från de som har erfarenheter av att använda åkerfräken för sitt hår. Slutligen kommer artikeln att beröra potentiella biverkningar och försiktighetsåtgärder att överväga för att säkerställa en trygg användning av åkerfräken.

Vad är åkerfräken?

Åkerfräken, vetenskapligt benämnd Equisetum arvense, är en art inom familjen fräkenväxter och är känd för sin distinkta struktur och biologiska egenskaper [10]. Denna växt är perenn och betraktas som en av de vanligast förekommande ogräsen i Sverige, vilket gör den både omtyckt och problematisk inom olika sammanhang [10].

Historisk bakgrund och användning

Åkerfräken har använts i traditionell medicin i århundraden, särskilt uppskattad för sitt höga innehåll av kisel [8]. Historiskt sett har åkerfräken haft en viktig roll; romarna kallade örten för “jordens hår” och använde den som en tonic och återställande ört [7]. Under medeltiden användes den som en kvast eller borste [7]. Den har även en lång historia som en viktig växtlärare för alkemister, associerad med döden, odödlighet, livskvalitet och evolution [12].

Biologiska egenskaper och växtstruktur

Åkerfräken skiljer sig från andra växter genom sina dimorfa skott, med fertila vårskott som uppträder i april och maj och sterila sommarskott [10]. De fertila skotten är blekbruna, klorofyllfria och bär på ett brunt sporax i toppen, medan sommarskotten är gröna och inte producerar sporer [10]. Denna unika arbetsfördelning mellan vår- och sommarskott liknar förhållandet hos vissa tidiga vårfanerogamer [10].

Ekologisk anpassning och spridning

Åkerfräken är anpassningsbar och sprider sig både genom sporerna som bildas i skottens strobilus och genom sina underjordiska stamutlöpare [10]. Dess förmåga att sprida sig och dess djupgående, knölbärande jordstammar gör den svårkontrollerad på odlade marker [10].

Användning och försiktighetsåtgärder

Trots dess många fördelar, är åkerfräken också känd för att vara giftig och kan orsaka förgiftning hos idisslare och hästar, med symptom som diarré, kräkningar och andningssvårigheter [11]. Det är viktigt att kontrollera betesmarker noga innan djur släpps ut på dem [11].

Åkerfräken fortsätter att vara en fascinerande växt inom både traditionell och modern användning, med en rik historia och komplex biologi som gör den till ett intressant studieobjekt och en värdefull resurs inom naturlig medicin och hortikultur [7] [8] [10] [12].

Fördelar med åkerfräken för hårhälsa

Näringsinnehåll

Åkerfräken är rikt på kiseldioxid, ett mineral som spelar en central roll i att bibehålla hälsan hos ben, hår och hud [19]. Detta mineral är även känt för att stödja kroppens naturliga antiinflammatoriska processer, vilket kan vara fördelaktigt för hårbotten och hårets övergripande hälsa [19]. Förutom kiseldioxid är åkerfräken laddad med antioxidanter som bidrar till att skydda hårcellerna från skadliga fria radikaler, vilket kan leda till starkare och mer livfullt hår [16] [13].

Mineraler och vitaminer

Micronäringsämnen, inklusive vitaminer och spårmineraler, är avgörande för en normal hårfollikelcykel och spelar en roll i cellomsättningen i hårfollikelns matrixceller som delar sig snabbt [20]. En brist på dessa micronäringsämnen kan vara en modifierbar riskfaktor som är associerad med utvecklingen, förebyggandet och behandlingen av alopeci, vilket understryker vikten av en näringsrik diet för hårets hälsa [20]. Kiseldioxid och andra antioxidanter i åkerfräken stärker inte bara håret genom att främja hälsosam tillväxt, utan bidrar även till allmän hälsa och välmående [16] [13].

Hur åkerfräken stärker håret

Kisel och dess effekter

Åkerfräken är exceptionellt rik på kisel, vilket är avgörande för att stärka hår och naglar. Denna mineral hjälper till att leverera viktiga näringsämnen till hårbotten och hårsäckarna, vilket kan främja en hälsosam hårväxt och minska håravfall. Genom att tillreda en infusion av åkerfräken och regelbundet massera den i hårbotten kan individer uppleva en minskning av håravfall och mjäll [22]. För att effektivt frigöra kisel från åkerfräken, är det nödvändigt att koka infusionen i 20 minuter [22]. Denna process säkerställer att de aktiva ingredienserna är tillgängliga för att ge maximalt stöd till håret.

Antioxidanter och deras roll

Antioxidanter spelar en kritisk roll i att skydda håret och hårbotten från oxidativ stress och miljömässiga skador, såsom UV-strålning och föroreningar. Dessa näringsämnen, som kan hittas i åkerfräken, bidrar till att neutralisera fria radikaler, vilka är instabila molekyler som kan skada cellerna och påskynda åldrandeprocessen. Genom att bekämpa dessa fria radikaler hjälper antioxidanterna i åkerfräken till att bevara hårets hälsa och förebygga för tidigt åldrande av håret. De har även antiinflammatoriska egenskaper som kan lugna irriterad hårbotten och stödja villkor som psoriasis, eksem och mjäll [29] [30].

Dessa aktiva komponenter i åkerfräken bidrar inte bara till att stärka håret genom att förbättra dess struktur och minska håravfall, utan de stödjer också en övergripande hälsa och välbefinnande för hårbotten, vilket är avgörande för långsiktig hårvård och -hälsa.

Förbered en infusion av åkerfräken

Nödvändiga ingredienser

För att förbereda en infusion av åkerfräken behöver du följande ingredienser:

 1. 1-2 teskedar torkad åkerfräken [31]
 2. 1 kopp (250 ml) kokande vatten [31]
 3. En tekopp eller annan behållare med lock [31]

Steg-för-steg instruktioner

Följ dessa steg för att skapa din åkerfräkeninfusion:

 1. Häll det kokande vattnet över den torkade åkerfräkenen i tekoppen. [31]
 2. Låt infusionen dra i 10-15 minuter med locket på. Detta steg är viktigt för att de aktiva ämnena i åkerfräken ska frigöras i vattnet. [31]
 3. Sila av växtmaterialet och häll upp den färdiga infusionen i en kopp. Denna infusion kan drickas varm eller kall, och för en sötare smak kan lite honung eller citron tillsättas efter smak. [31]

Så applicerar du åkerfräkeninfusion

Instruktioner för användning

För att effektivt använda åkerfräkeninfusionen för hårvård, börjar man med att förbereda infusionen enligt följande steg:

 1. Ta 2-3 matskedar färsk åkerfräken (eller motsvarande mängd torkad) [41].
 2. Koka upp 0,5 liter vatten och tillsätt åkerfräken [44].
 3. Låt blandningen småputtra under lock i 20 minuter för att kiseln ska frigöras [44].
 4. Låt blandningen svalna och häll sedan över den i en sprayflaska [41].

För att applicera infusionen, följ dessa steg:

 1. Spraya åkerfräkeninfusionen direkt i hårbotten. Detta kan göras dagligen för bästa effekt [44].
 2. För att stärka hårets struktur ytterligare, kan man även dricka åkerfräken som te. Det rekommenderas att ta 1 kopp 3 gånger om dagen, helst före måltid [43].

Denna kombinerade användning både externt och internt hjälper till att maximera de hälsofrämjande effekterna av åkerfräken på håret.

Förvaringstips

För att bibehålla effektiviteten i åkerfräkeninfusionen är det viktigt att förvara den korrekt:

 1. Efter att infusionen har svalnat och överförts till en sprayflaska, bör den förvaras i kylskåp [44].
 2. Infusionen håller sig färsk och användbar i upp till 3 dagar när den förvaras i kylskåp [44].
 3. Om man behöver använda infusionen under en längre period, bör man överväga att konservera blandningen för att förlänga dess hållbarhet [44].

Genom att följa dessa enkla steg kan man säkerställa att åkerfräkeninfusionen behåller sin potens och effektivitet, vilket bidrar till en optimal hårhälsa.

Kompletterande användning av åkerfräken

Dricka åkerfräkente

Åkerfräkente, tillverkat från den medicinska växten Equisetum arvense, är en populär hembehandling för att behandla vätskeretention, främja viktminskning och stärka benen. Teet, som är berett med torkad stjälk från växten, finns tillgängligt i hälsokostaffärer och vissa apotek. Åkerfräken kan även hittas i kapsel form [52].

Åkerfräkente har flera användningsområden:

 1. Förbättra utseendet på hår, naglar och hud. Kisel i åkerfräken kan minska skörheten och vågigheten i naglarna samt öka hydreringen och stärka naglarna, vilket förbättrar deras övergripande utseende [52].
 2. Behandla vätskeretention. Åkerfräken har diuretiska effekter tack vare dess höga innehåll av flavonoider och mineraler, vilket hjälper till att öka produktionen och elimineringen av vätska genom urinen [52].
 3. Hjälpa till med viktminskning. Ingredienser som antioxidanter och antiinflammatoriska ämnen i åkerfräken stödjer fettförbränning och eliminering av vätskor som kan orsaka viktökning [52].

För att förbereda åkerfräkente, placera en matsked torkad åkerfräkenstjälk i kokande vatten och låt dra i 5-10 minuter. Sila infusionen och drick upp till 2 koppar per dag, idealt efter dagens första måltider [52].

Användning av åkerfräkentillskott

Åkerfräksextrakt används ofta för att stärka benen och är rikt på antioxidanter samt kan ha antiinflammatoriska egenskaper. Det kan också fungera som ett diuretikum [55]. Åkerfräksextrakt kan integreras i dagliga smoothies för att boosta immunförsvaret tack vare dess höga mineralinnehåll, inklusive järn och mangan [55]. För en annorlunda twist på te, blanda en fjärdedels tesked åkerfräksextraktpulver i varmt vatten och låt dra i tio minuter [55].

Åkerfräkentillskott kan även kombineras med andra örter för att skapa hälsosamma örtinfusioner. Blanda åkerfräksextrakt med örter som nässla, pepparmynta och ingefära för en uppfriskande dryck som är fördelaktig för hälsan [55].

Recensioner och resultat

Fallstudier

En studie från 2019 testade effektiviteten av Trioxidil-behandling för att förhindra håravfall. Denna studie involverade 30 män och 30 kvinnor mellan 18 och 75 år som använde Foligain schampo, Foligain balsam och Foligain lotion under en period av 120 dagar. Resultaten, som bedömdes av en klinisk expert, visade en betydande förbättring av hårets styrka och minskning av håravfall över den fyra månader långa bedömningsperioden. Dessutom förbättrades glansen, volymen, tjockleken, mjukheten och hälsan hos hårbotten statistiskt varje månad [60].

En annan fallstudie inleddes i januari 2014, med hantering av naturlig hårtillväxt för håravfall. Efter 5,5 månader av behandlingsprogrammet för naturlig hårtillväxt, var håravfallet och hårutgallningen betydligt minskade, och stark naturlig hårtillväxt var tydlig. Denna studie påpekade även att stressnivåerna signifikant reducerades under behandlingsperioden [62].

Användarrecensioner

Användarrecensionerna är överväldigande positiva. En produkt fick betyget 5.0 av 5.0 stjärnor baserat på 3 recensioner, vilket visar på 100% kundnöjdhet. Användare från USA har rekommenderat produkten, med kommentarer som lyfter fram hur åkerfräkenpulver har använts för att behandla artrit och rensa blodkärlen, samt dess höga kvalitet jämfört med andra produkter på marknaden för behandling av osteoporos [58].

I januari 2022 startade en användare sin hårvårdsbehandling med Profollica och folicrex, vilket fungerade perfekt för både hennes mosters alopeci och hennes pappas skallighet, samt för många andra användare. Användaren betonade att Profollica och folicrex är den perfekta medicinen för alopeci, komplett hårvård och håråterställning för både kvinnor och män, utan några biverkningar. Uppdatering i februari 2023 visade att en man vid namn Chris delade ett vittnesmål om hur han helt återhämtade sig från sitt skallighetsproblem efter att ha använt Profollica, vilket han fick reda på genom användarens tidigare svar [59].

Slutligen delade en användare som lider av seborroiskt eksem på huvudet sin upplevelse av att använda Foligain schampo, balsam och spray. Efter att ha använt dessa produkter en gång, försvann alla problem, håret blev glansigt igen, hårbotten lugnade ner sig och en minskning av håravfall märktes, trots hur otroligt det än lät. Denna användare betonade att produkterna är värda varenda krona [60].

Potentiella biverkningar och försiktigheter

Vanliga biverkningar

Användning av hårvårdsprodukter kan leda till olika biverkningar. Bland de mest rapporterade är frissigt hår (67%), mjäll (61%), håravfall (47%), samt tunnare och svagare hår (40%). Dessutom rapporteras grått hår hos 22% av användarna och kluvna toppar hos 17% [70].

Långsiktiga risker

Långvarig användning av vissa hårvårdsprodukter kan vara skadlig. Dessa produkter kan tränga in i hårbotten genom sår och brännskador, vilket kan leda till djupa stafylokockinfektioner, särskilt hos personer med nedsatt immunförsvar [6] [7]. En ökad risk för livmodermyom har också observerats i samband med användning av hårelaxeringsmedel [6].

Förgiftningssymptom

Det är viktigt att vara medveten om vilka växter som finns i betesmarker eftersom vissa, som åkerfräken, kan vara giftiga. Förgiftning kan uppstå hos både idisslare och hästar, vilket resulterar i symtom som diarré, kräkningar och andningssvårigheter [67].

Kemiska exponeringsrisker

Fluorokinolonläkemedel, som innehåller aktiva substanser som ciprofloxacin och levofloxacin, kan orsaka långvariga och potentiellt permanenta biverkningar. Dessa inkluderar problem med senor, muskler, leder och nervsystemet. Biverkningar kan inkludera inflammation eller ruptur av senor, muskelsmärta eller svaghet, och ledsmärta eller svullnad [68].

Det är avgörande att omedelbart kontakta en läkare vid första tecken på senproblem, och att avbryta behandlingen med fluoroquinoloner vid symptom på neuropati såsom smärta, brännande känsla, stickningar, domningar eller svaghet för att förhindra utvecklingen av en potentiellt irreversibel tillstånd [68].

Slutsats

Genom denna djupgående utforskning av åkerfräken har vi upptäckt hur denna urgamla växt kan ge betydelsefulla fördelar för hårets hälsa, styrka och tjocklek. Vi har undersökt åkerfräkens rika innehåll av mineraler och antioxidanter, som kisel, och dess förmåga att främja hårtillväxt samt att minska håravfall, vilket gör det till ett naturligt val för dem som söker efter metoder att förbättra sina hår-, hud- och nagelkvalitet. Dessutom har vi erbjudit praktiska råd för hur man enkelt kan integrera denna ört i sin dagliga rutin genom att förbereda infusioner och te för extern och intern användning.

Emellertid är det avgörande att närma sig användningen av åkerfräken med försiktighet, särskilt genom att beakta de potentiella biverkningarna och säkerställa att man inte använder den i en miljö där dess giftiga egenskaper kan skada betande djur. Trots dessa försiktighetsåtgärder står åkerfräkens potentiella fördelar för kropp och själ starka, och ytterligare forskning skulle kunna utvidga vår förståelse för hur denna ört kan fortsätta att gagna human hälsovård. Framtida utforskningar och erfarenheter kommer säkerligen att berika vår kunskapsbas och möjligen öppna nya dörrar för åkerfräken som en vital resurs inom naturlig medicin och hårhälsans värld.