Introduktion till livsmedel för ett ökat intag av biotin

Biotin, även känd som vitamin B7, är ett viktigt näringsämne som spelar en central roll i din hälsa. I denna fullständiga guide kommer vi att utforska vilka livsmedel som innehåller mest biotin, oavsett om det gäller veganska eller animaliska livsmedel. Vi kommer även att ge dig praktiska tips på hur du enkelt kan inkorporera livsmedel med mycket biotin i din dagliga kost.

Hur mycket mat med biotin behöver man äta för att dra nytta av hälsofördelarna?

Den rekommenderade dagliga konsumtionen av livsmedel rika på biotin varierar beroende på ålder, kön och hälsostatus. För att undvika brist på biotin rekommenderar de flesta hälsoorganisationer att vuxna konsumerar ungefär 30 mikrogram biotin per dag.

Om målet är att dra nytta av de vetenskapligt bevisade hälsofördelarna med biotin, som exempelvis starkare hår eller friskare hud, är rekommendationen dock annorlunda. En del individer tar 300 till 5000 mikrogram biotin per dag, ofta i form av kosttillskott, för att potentiellt förbättra sitt utseende. Det bör noteras att även om högre doser vanligtvis betraktas som säkra, finns det vissa potentiella biverkningar med biotin att vara medveten om.

Vilken mat innehåller mest biotin? En fullständig rangordning av livsmedel

När det kommer till att maximera ditt intag av detta vitamin finns det en mängd olika livsmedel att välja mellan. Nedan följer en komplett lista över den mat som innehåller mest biotin per 100 gram:

 1. Sojabönor: 100 gram innehåller ca 35 mikrogram biotin

 2. Solrosfrön: 100 gram innehåller ca 33 mikrogram biotin

 3. Nötlever: 100 gram innehåller 27-30 mikrogram biotin

 4. Jordnötter: 100 gram innehåller ca 28 mikrogram biotin

 5. Ägg: 100 gram innehåller ca 20 mikrogram biotin

 6. Mandel: 100 gram innehåller ca 18 mikrogram biotin

 7. Quinoa: 100 gram innehåller ca 16 mikrogram biotin

 8. Valnötter: 100 gram innehåller ca 9 mikrogram biotin

 9. Lax: 100 gram innehåller 5-8 mikrogram biotin

 10. Broccoli: 100 gram innehåller ca 7,7 mikrogram biotin

 11. Söt potatis: 100 gram innehåller ca 6 mikrogram biotin

 12. Avokado: 100 gram innehåller ca 5 mikrogram biotin

 13. Kyckling: 100 gram innehåller 3,8 mikrogram biotin

 14. Nötfärs: 100 gram innehåller ca 3,5 mikrogram biotin

 15. Helkorn: 100 gram innehåller ca 2-3 mikrogram biotin

 16. Yoghurt: 100 gram innehåller ca 1 mikrogram biotin

 17. Ost: 100 gram innehåller 0,4-2 mikrogram biotin

 18. Mjölk: 100 gram innehåller ca 0,1 mikrogram biotin

De veganska källorna med högst innehåll av biotin

Om du följer en vegansk kost kan det vara bra att veta vilka växtbaserade livsmedel som innehåller mycket biotin. Nedan följer en lista som redogör för vilken vegansk mat som innehåller mest biotin:

 • Sojabönor: 35 mikrogram biotin per 100 g
 • Solrosfrön: 33 mikrogram biotin per 100 g
 • Quinoa: 16 mikrogram biotin per 100 g
 • Broccoli: 8 mikrogram biotin per 100 g
 • Sötpotatis: 6 mikrogram biotin per 100 g
 • Avokado: 5-6 mikrogram biotin per 100 g
 • Helkorn: 2-3 mikrogram biotin per 100 g

För dig som är vegan finns det alltså goda möjligheter att få i dig tillräckligt med biotin genom kosten.

De högsta nivåerna av biotin i kött, fisk och skaldjur

Att äta en köttbaserad kost, även kallat carnivore-diet, blir allt vanligare. Om du är en av de som följer denna kosthållning kan det vara intressant att ha koll på vilka alternativ som finns tillgängliga för dig när målet är att öka intaget av biotin. Nedan följer en lista:

 • Nötlever: 27-30 mikrogram biotin per 100 gram
 • Ägg: 20 mikrogram biotin per 100 gram
 • Lax: 5-8 mikrogram biotin per 100 gram
 • Nötfärs: 3-4 mikrogram biotin per 100 gram
 • Kyckling: 3-4 mikrogram biotin per 100 gram
 • Skaldjur som räkor och krabba: 1-3 mikrogram biotin per 100 gram

Ha i åtanke att den dagliga rekommenderade dosen av biotin är cirka 30 mikrogram. Om du följer en köttbaserad kost kan med andra ord vara utmanande att få i sig tillräckligt. För att dra nytta av hälsofördelarna med biotin samt undvika vitaminbrist kan det vara en god idé att överväga kosttillskott.

Mejeriprodukterna som innehåller mest biotin

För dig som följer en lacto-vegetarisk kosthållning är det vanligt att mejeriprodukter utgör en betydande del av din diet för att säkerställa ett tillräckligt intag av protein. Om ditt mål är att dra nytta av fördelarna med biotin kan det därför vara bra att ha koll på vilka mejeri-källor som innehåller mest av detta vitamin:

 • Yoghurt: 1 mikrogram biotin per 100 gram
 • Ost: 0,5 – 2 mikrogram biotin per 100 gram
 • Mjölk: 0,1 mikrogram biotin per 100 gram

Som du märker innehåller mejeriprodukter relativt lite biotin. Se därför till att den resterande delen av din diet fokuserar på livsmedel med högre innehåll av detta vitamin. Ägg, sojabönor och solrosfrön är några exempel.

Hur kan jag införliva mat med mycket biotin i den vardagliga kosten?

Att inkludera livsmedel med mycket biotin i din dagliga kost behöver inte vara svårt eller tidskrävande. Här är några praktiska tips för att hjälpa dig på traven:

 1. Börja dagen med en biotin-riktfrukost: Börja dagen med ett ägg, rökt lax eller en smörgås med avokado för att få i dig en god dos biotin.

 2. Byt ut vanliga ingredienser mot biotin-rika alternativ: Använd quinoa istället för ris, avokado istället för smör och solrosfrön istället för nötter.

 3. Lägg till extra portioner av biotin-rika grönsaker: Inkludera broccoli, sojabönor eller andra grönsaker med mycket biotin i dina huvudrätter.

 4. Välj biotin-rika mellanmål: Snacks som nötter, frön och avokado är bra källor till biotin.

 5. Överväg ett kosttillskott med biotin: För att säkerställa ett tillräckligt intag av detta vitamin dagligen kan du ta ett biotin-tillskott.

Genom att medvetet inkludera dessa näringsrika livsmedel i din vardag kan du öka ditt intag av biotin utan att behöva göra några dramatiska förändringar i din kost.

När ska man använda kosttillskott som ett komplement till mat med mycket biotin?

I de många fall kan du täcka ditt behov av biotin genom en varierad och näringsrik kost. Det finns dock vissa situationer då kosttillskott kan vara ett bra komplement:

 • Vid brist: Svårigheter att få i sig detta vitamin genom kosten kan bero på flera saker. För att förhindra symtom, som exempelvis håravfall till följd av brist på biotin, kan det vara en god idé för dessa individer att ta ett kosttillskott.

 • Under graviditet och amning: Behovet av biotin ökar under graviditet och amning, varför ett tillskott kan vara fördelaktigt under denna tid.

 • Vid strikt diet eller kosthållning: För dig som följer en viss diet, exempelvis om mejeriprodukter eller magert kött utgör en stor del av ditt totala kaloriintag, kan det vara svårt att få i sig biotin enbart genom livsmedel.

 • När målet är utseendemässiga fördelar: Om du vill få i dig mer biotin för att stärka ditt hår, dina naglar eller förbättra din hud, kan det vara nödvändigt att ta ett kosttillskott för att säkerställa ett tillräckligt intag.

Nu när du vet vilken mat som innehåller mest biotin

I den här guiden har vi utforskat de bästa källorna till biotin, från både veganska, mejeri-fokuserade och animaliska livsmedel. Vi har även gått igenom de fantastiska hälsofördelarna med att konsumera tillräckligt av denna viktiga vitamin, samt delat praktiska tips på hur du enkelt kan införliva rätt typ av mat i din dagliga kost för att maximerat intag.

Oavsett om du söker förbättrad ämnesomsättning, starkare naglar eller bara vill optimera din hälsa, är det en god idé att inkludera mat med mycket biotin i kosten för att uppnå dina mål. Börja idag med att prova några av de livsmedel vi har listat och upplev skillnaden biotin kan göra för din övergripande hälsa och välbefinnande.