Pollenallergi: anledningar och symtom

Pollenallergi uppstår när kroppens immunsystem reagerar på pollen som en potentiell fara. För att försvara sig mot detta upplevda hot producerar kroppen histamin, en kemikalie som är avsedd att bekämpa allergener. Histamin orsakar inflammation och irritation i näsan, ögonen och halsen, vilket leder till symtom som trötthet, nysningar, klåda och rinnande näsa.

Pollenallergi kan drabba människor i alla åldrar, men det är vanligast bland barn och unga vuxna. De vanligaste källorna till pollen som orsakar allergiska reaktioner är träd, gräs och ogräs. Pollensäsongen varierar beroende på vilken typ av pollen som är mest aktiv och var du bor, men i Sverige sträcker den sig vanligtvis från april till september.

Sambandet mellan pollenallergi och trötthet

En av de mest förbisedda aspekterna av pollenallergi är dess effekt på energinivåerna. Många människor som lider av pollenallergi rapporterar att de känner sig trötta och utmattade under pollensäsongen.

Trötthet vid pollenallergi kan bero på flera faktorer, inklusive:

 1. Histaminproduktion: Som nämnts tidigare producerar kroppen histamin som svar på pollen. Histamin är känt för att orsaka trötthet och dåsighet, vilket kan förklara varför många människor känner sig trötta under pollensäsongen.
 2. Dålig sömnkvalitet: Symtom som nästäppa och rinnande näsa kan göra det svårt att sova på natten, vilket leder till sömnbrist och trötthet under dagen.
 3. Stress och ångest: Att hantera allergisymtom kan vara stressande och ångestframkallande, vilket kan bidra till trötthet.

Vanliga utlösare av trötthet vid pollenallergi

För att minska trötthet orsakad av pollenallergi är det viktigt att identifiera och undvika de faktorer som kan förvärra symtomen. Några vanliga utlösare inkluderar:

 1. Hög pollenkoncentration: Pollennivåerna är oftast högre under morgonen och kvällen, så det kan vara klokt att undvika utomhusaktiviteter under dessa tider.
 2. Väderförhållanden: Varmt, torrt och blåsigt väder kan öka mängden pollen i luften, vilket kan förvärra symtomen. Håll koll på väderprognoser och planera utomhusaktiviteter i enlighet med detta.
 3. Alkohol och vissa livsmedel: Alkohol och vissa livsmedel kan öka kroppens histaminproduktion och förvärra allergisymtomen. Undvik alkohol och matvaror som innehåller höga halter av histamin, såsom fermenterade produkter och lagrad ost.

Tips för att hantera trötthet vid pollenallergi

Att hantera trötthet orsakad av pollenallergi kan vara en utmaning, men det finns åtgärder du kan vidta för att lindra symtomen och förbättra din energinivå. Här är några tips:

 1. Sov tillräckligt: Se till att du får tillräckligt med sömn varje natt, även om det innebär att du behöver justera dina sovrutiner eller skapa en mer avkopplande sovmiljö. Använd en luftrenare i sovrummet och håll fönstren stängda för att minimera mängden pollen som kommer in.
 2. Håll dig återfuktad: Drick tillräckligt med vatten under dagen för att hjälpa kroppen att spola ut histamin och allergener.
 3. Ät en näringsrik kost: En kost rik på frukt, grönsaker, magert protein och fullkorn kan hjälpa till att stärka ditt immunsystem och ge dig mer energi.
 4. Motionera regelbundet: Regelbunden fysisk aktivitet kan hjälpa till att öka energinivåerna och stärka immunförsvaret. Försök att träna inomhus när pollennivåerna är höga för att minska exponeringen för allergener.
 5. Hantera stress: Lär dig effektiva tekniker för att hantera stress och ångest, såsom meditation, djupandning och progressiv muskelavslappning.

Förberedelser inför pollenallergisäsongen

För att minimera risken för att drabbas av trötthet under pollensäsongen är det viktigt att vidta förebyggande åtgärder innan pollensäsongen börjar. Här är några tips för att förbereda dig inför pollensäsongen:

 1. Informera dig: Lär dig mer om vilka typer av pollen som är vanligast i ditt område och när pollensäsongen börjar. Håll koll på pollenprognoser för att veta när det är bäst att undvika utomhusaktiviteter.
 2. Skapa en allergivänlig inomhusmiljö: Använd luftrenare och håll fönster och dörrar stängda för att minska mängden pollen som kommer in i ditt hem. Använd allergitestade sängkläder och rengör regelbundet för att minimera damm och kvalster.
 3. Planera utomhusaktiviteter klokt: Undvik att vara utomhus när pollennivåerna är höga eller när det är varmt och blåsigt. Använd solglasögon och en hatt för att skydda dina ögon från pollen.

Naturliga hjälpmedel vid trötthet på grund av pollenallergi

För att få mer energi under pollensäsongen kan det vara bra att få i sig naturliga vitaminer och mineraler som bidrar till att bekämpa låga energinivåer. Till exempel:

 1. Vitamin B12 – kan hjälpa till att öka energinivåerna genom att förbättra metabolismen av kolhydrater och fett i kroppen.
 2. Ashwagandha – kan motverka stress och trötthet.
 3. Te med örter – vissa örter, som nässla och lakritsrot, kan ha antiinflammatoriska egenskaper och hjälpa till att lindra symtom vid pollenallergi
 4. Magnesium – kan hjälpa till att minska trötthet och utmattning.
 5. Grönt te – är energigivande och innehåller naturligt koffein

Ta kontroll över din pollenallergi och trötthet

Pollenallergi trötthet kan vara frustrerande och påverka din livskvalitet. Men genom att förstå orsakerna till trötthet, identifiera och undvika utlösare och använda diverse hjälpmedel kan du ta kontroll över din pollenallergi och trötthet.