Ashwagandha: Vad är det och hur används det?

Ashwagandha är en ört som har använts i tusentals år i ayurvedisk medicin. Dess popularitet ökar nu också i västvärlden, då den anses ha många potentiella hälsofördelar. Denna ört anses vara en adaptogen, vilket innebär att den kan hjälpa kroppen att hantera stress och återställa balansen i kroppen. Den är också känd för att hjälpa till att minska inflammation i kroppen och kan därför ha positiva effekter på hälsoproblem som artrit och andra inflammatoriska sjukdomar.

Dessutom har Ashwagandha en lugnande effekt på kroppen och har använts traditionellt för att förbättra sömnkvaliteten. En annan potentiell fördel är dess förmåga att sänka blodsockernivåerna, vilket kan vara fördelaktigt för personer med diabetes eller andra blodsockerrelaterade sjukdomar. Det finns också studier som pekar på att Ashwagandha kan ha positiva effekter på hjärnan och förbättra kognitiv funktion, inklusive minne och inlärning. Dess antiinflammatoriska och antioxidanta egenskaper kan också ha positiva effekter på hjärnhälsan.

Förstå ashwagandhas biverkningar

Generellt sett är ashwagandha en säker ört att ta och det är ytterst ovanligt att det uppstår biverkningar vid normala doser. Den har visat sig vara väl tolererad av människor i kliniska studier och de vanligaste biverkningarna är i regel milda. Det kan trots detta vara fördelaktigt att förstå de olika biverkningarna som kan uppstå vid kraftig överdosering av ashwagandha. 

Förekommande biverkningar av ashwagandha

Ashwagandha kan i vissa fall av överdosering leda till biverkningar. Dessa är oftast milda och går över i takt med att man sänker sin dos. Nedan listas de biverkningar som har rapporterats vid överdosering:

 1. Matsmältningsbesvär: Ashwagandha kan orsaka magbesvär, diarré och kräkningar hos vissa personer vid högre doser. Om du upplever dessa symtom kan det vara bra att minska dosen eller prova ett annat tillskott.
 2. Sömnlöshet: Trots att ashwagandha traditionellt används för att främja avslappning och god sömn, kan vissa personer uppleva sömnlöshet eller rastlöshet när de tar det i överdrivna mängder. Detta kan bero på att ashwagandha stimulerar centrala nervsystemet, vilket kan göra vissa personer mer alerta och energiska.
 3. Huvudvärk: Ashwagandha kan orsaka huvudvärk hos vissa personer vid högre doser. Om du upplever huvudvärk efter att ha tagit ashwagandha kan det vara bra att minska dosen eller prova ett annat tillskott.

Tips för att undvika ashwagandhas biverkningar

Om du vill prova ashwagandha som ett kosttillskott, men är orolig för dess potentiella biverkningar, finns det några saker du kan göra för att undvika risken för biverkningar och öka dess effektivitet.

 • Undvik att överdosera: Det mest effektiva sättet att undvika biverkningar av Ashwagandha är att inte ta för mycket av det.  
 • Ta ashwagandha med mat: Att ta ashwagandha med mat kan minska risken för matsmältningsbesvär och andra magproblem samt effektivisera dess positiva effekter.
 • Undvik att ta ashwagandha sent på dagen: Att ta ashwagandha sent på dagen kan i sällsynta fall orsaka sömnlöshet eller andra sömnproblem. Det är bäst att ta det på morgonen eller eftermiddagen.

Vem bör undvika att använda ashwagandha?

Även om ashwagandha kan vara fördelaktigt för många människor, finns det vissa grupper som bör undvika att använda det på grund av potentiella risker och biverkningar:

 • Gravida och ammande kvinnor: Ashwagandha rekommenderas inte för gravida eller ammande kvinnor på grund av potentiella hormonella effekter och risker för missfall.
 • Personer med autoimmuna sjukdomar: Eftersom ashwagandha kan förstärka immunsystemet kan det orsaka problem för personer med autoimmuna sjukdomar som reumatoid artrit, lupus och multipel skleros.
 • Personer med allergi: Om du är allergisk mot växter i nattskuggafamiljen, såsom tomat, potatis eller aubergine, bör du undvika ashwagandha eftersom det också är en medlem av denna familj.

Hur man väljer rätt ashwagandha-tillskott

Om du bestämmer dig för att prova Ashwagandha som ett kosttillskott, är det viktigt att välja rätt produkt för att få bästa möjliga resultat och minimera risken för biverkningar. Här är några saker att tänka på när du väljer ett ashwagandha-tillskott:

 • Kvalitet: Välj en högkvalitativ produkt för att säkerställa dess effektivitet och renhet.
 • Dosering: Välj en produkt med en säker dosering som passar dina behov och mål.
 • Tillsatta ingredienser: Kontrollera om produkten innehåller några tillsatta ingredienser som kan orsaka allergiska reaktioner eller biverkningar.

Att fatta ett informerat beslut om användningen av ashwagandha

Ashwagandha är en naturlig ört som har använts i över 3000 år för att lindra stress, öka energin och förbättra koncentrationen. Även om det finns många potentiella fördelar med ashwagandha, kan det vid överdosering ha negativa biverkningar. Om du vill prova ashwagandha som ett kosttillskott, är det alltså viktigt att välja en högkvalitativ produkt och inte överskrida rekommenderad daglig dos. 

Kindly’s ashwagandha-kapslar är framtagna av kompetenta och välkända nutritionister för att säkerställa hög kvalitet och en korrekt daglig dos.