Introduktion till schisandra för ökad hälsa

Har du någonsin hört talas om den mystiska örten schisandra? Denna unika växt har använts i traditionell kinesisk medicin i århundraden och har nu börjat dyka upp i västerländska hälsokretsar. Men vad är egentligen schisandra, och vad är den bra för?

Schisandra är ett litet, rött bär som växer på en vinstocksliknande buske. Den är ursprungligen från Kina och Ryssland, men har nu spridit sig över hela världen. Förutom sitt unika utseende och smak, har schisandra en lång historia av användning inom traditionell medicin för att främja hälsa och välbefinnande.

I den här artikeln ska vi utforska de fyra mest vetenskapligt bevisade hälsofördelarna med schisandra, så att du kan avgöra om denna kraftfulla ört är något för dig. Vi kommer gå igenom allt som schisandra påstås vara bra för, och se vad forskningen har att säga om dessa samband.

Vad är schisandra bra för? Fyra bevisade hälsofördelar

Schisandra har en fascinerande historia som sträcker sig tillbaka till tusentals år i traditionell kinesisk medicin. Bären har använts för att främja fysisk och mental hälsa, förbättra uthållighet och stresshantering, samt hjälpa kroppen att anpassa sig till förändringar.

I modern tid har forskare börjat utforska schisandras potentiella hälsofördelar mer noggrant. Flera studier har visat att denna kraftfulla ört kan ha fördelar för kognitiv funktion, stresshantering, hjärtahälsa och mycket mer. Låt oss nu titta närmare på fyra av de mest övertygande forskningsresultaten.

1. Schisandra är bra för den kognitiva hälsan

En av de mest spännande egenskaperna hos schisandra är dess potential att förbättra den kognitiva funktionen. Flera studier har visat att schisandra kan ha en positiv inverkan på minne, inlärning och koncentrationsförmåga.

En studie publicerad i Phytomedicine fann att schisandraextrakt kunde förbättra både kortsiktigt och långsiktigt minne hos försöksdjur. Forskarna tror att detta kan bero på schisandras förmåga att öka blodflödet till hjärnan och skydda nervceller mot skada.

Ytterligare en studie, publicerad i Neuropharmacology, visade att schisandra kan förbättra uppmärksamhet och reaktionstid hos människor. Forskarna tror att detta kan bero på schisandras förmåga att reglera neurotransmittorer som dopamin och acetylkolin, vilka är viktiga för kognitiv funktion.

Så om du letar efter ett naturligt sätt att ge din hjärna en boost, kan regelbunden intag av schisandra vara ett utmärkt alternativ att överväga.

2. Antioxidanter hos schisandra

Schisandra innehåller en imponerande mängd antioxidanter, ämnen som hjälper till att bekämpa skadliga fria radikaler i kroppen. Dessa antioxidanter kan spela en nyckelroll i att främja hälsa och förebygga sjukdomar.

Flera studier har visat att schisandra har en högre antioxidativ kapacitet än många andra välkända antioxidantrika livsmedel, som blåbär och granatäpple. Dessa antioxidanter kan hjälpa till att skydda celler och vävnader mot oxidativ stress och inflammation.

En studie publicerad i Molecules fann att schisandraextrakt kunde minska nivåerna av skadliga fria radikaler och öka aktiviteten hos viktiga antioxidantenzym som glutathion-peroxidas och superoxiddismutas. Detta tyder på att schisandra kan vara ett effektivt sätt att stärka kroppens naturliga försvar mot oxidativ skada.

Genom att inkludera schisandra i din kost eller som kosttillskott, kan du dra nytta av dessa kraftfulla antioxidanter och ge din övergripande hälsa en boost.

3. Schisandras effekt på högt blodtryck

Högt blodtryck är en vanlig hälsoutmaning som kan leda till allvarliga komplikationer som hjärtsjukdomar och stroke om det inte behandlas. Lyckligtvis verkar det som om schisandra kan vara ett effektivt naturligt alternativ för att hjälpa till att sänka blodtrycket.

En studie publicerad i Phytomedicine visade att schisandraextrakt kunde sänka både det systoliska och diastoliska blodtrycket hos försöksdjur med högt blodtryck. Forskarna tror att detta kan bero på schisandras förmåga att öka produktionen av kväveoxid, en molekyl som hjälper till att vidga blodkärlen och sänka blodtrycket.

Ytterligare en studie, publicerad i Journal of Ethnopharmacology, fann att schisandra också kan ha en skyddande effekt på hjärtat genom att minska oxidativ stress och inflammation i hjärtvävnaden. Detta tyder på att schisandra kan vara ett användbart komplement för att främja hjärthälsa.

Om du kämpar med högt blodtryck, kan det vara värt att överväga att prova schisandra som ett naturligt sätt att få ditt blodtryck under kontroll.

4. Adaptogena egenskaper hos schisandra för minskad stress

Stress är ett allt för vanligt problem i dagens samhälle, och det kan ha allvarliga konsekvenser för både fysisk och mental hälsa om det inte hanteras på rätt sätt. Här är där schisandras adaptogena egenskaper kan vara till stor hjälp.

Adaptogener är en speciell klass av växter som kan hjälpa kroppen att anpassa sig till och hantera stress bättre. Schisandra är en väl känd adaptogen, och forskning tyder på att den kan ha en lugnande och stressreducerande effekt.

En studie publicerad i Phytomedicine fann att schisandraextrakt kunde minska nivåerna av stresshormonet kortisol hos försöksdjur som utsattes för akut stress. Forskarna tror att detta kan bero på schisandras förmåga att reglera aktiviteten i HPA-axeln, kroppens huvudsakliga stressresponsystem.

Så om du letar efter ett naturligt sätt att hantera stress och förbättra din motståndskraft, kan regelbunden användning av schisandra vara ett utmärkt alternativ att överväga.

Listan över forskningsstudier som bevisar schisandras hälsofördelar

Här är en sammanställning av några vetenskapliga studier som stödjer påståendena om schisandras hälsofördelar:

 • Ökad fysisk uthållighet och arbetskapacitet:
  • En studie visade att schisandra-extrakt ökade den fysiska uthålligheten hos manliga deltagare.
  • The Botanical Institute

 • Leverhälsa:
  • En studie publicerad i International Journal of Clinical Pharmacology and Therapeutics fann att schisandra kan förbättra leverfunktionen hos levertransplanterade patienter.
  • Dr. Axe

 • Antioxidant och antiinflammatoriska effekter:
  • Flera studier har visat att schisandra har starka antioxidativa egenskaper som minskar inflammatoriska markörer och skyddar celler mot oxidativ stress.
  • Primal Herb
  • Dr. Axe

 • Förbättrad kognitiv funktion och minneskapacitet:
  • Schisandra-extrakt har visat sig förbättra kognitiva funktioner och minne i studier med både djur och människor.
  • Primal Herb

 • Skydd av huden mot skador:
  • Schisandra har använts för att behandla hudsjukdomar tack vare dess antiinflammatoriska effekter, vilket bekräftats av studier på djurmodeller.
  • Dr. Axe

 • Neuroprotektiva effekter:
  • Forskning visar att schisandra kan skydda nervsystemet och potentiellt hjälpa vid neurologiska störningar.
  • Primal Herb

 • Stress- och ångestreduktion:
  • Schisandra har visat sig ha lugnande effekter och kan hjälpa till att minska stress och ångest.
  • Primal Herb

För detaljerade resultat och mer information om studierna, besök de angivna länkarna.

Användning av schisandra som ett naturligt kosttillskott

Nu när du känner till de många fördelarna med schisandra, kanske du undrar hur du kan inkludera denna kraftfulla ört i din vardag. Lyckligtvis finns schisandra tillgänglig i flera olika former som gör det enkelt att få i sig den.

 • En av de vanligaste metoderna är att ta schisandra i pulverform som ett kosttillskott. Pulvret kan blandas i smoothies, juicer eller andra drycker för att få i sig de aktiva ämnena.

 • Många människor föredrar också att göra te av schisandrabären, vilket ger en mer traditionell och avkopplande upplevelse.

 • För de som vill ha en mer koncentrerad dos av schisandras fördelar, finns det också extrakt tillgängliga i form av kapslar eller vätskekoncentrat. Dessa produkter innehåller högre halter av de aktiva ämnena och kan ge mer märkbara effekter.

Oavsett vilken form du väljer, är det viktigt att följa dosrekommendationerna. Genom att använda bären på ett ansvarsfullt sätt kan du dra nytta av dess hälsofördelar utan att riskera biverkningar. Det kan också vara bra att kombinera schisandra med andra naturläkemedel. Till exempel är det känt att bipollen kan stärka hälsan på flera olika sätt, vilket kan göra det till ett bra komplement till denna ört.

Biverkningar vid användning av schisandra

Även om schisandra generellt anses vara säker att använda i rekommenderade doser, är det viktigt att vara medveten om att den kan ha vissa biverkningar, särskilt vid högre intag.

De vanligaste biverkningarna som har rapporterats inkluderar mag-tarmbesvär som illamående, buksmärtor och diarré. Schisandra kan också orsaka huvudvärk, yrsel och trötthet hos vissa personer.

Personer med lever- eller njursjukdomar bör undvika att använda schisandra, då den kan påverka dessa organ. Gravida och ammande kvinnor bör också konsultera sin läkare innan de använder schisandra, då det finns begränsad forskning om dess säkerhet under graviditet och amning.

Nu när du vet varför schisandra är så bra för hälsan…

Se till att inkludera denna ört i din hälsorutin. Schisandra har en lång historia av användning inom traditionell medicin. Forskning tyder på att den kan ha många fördelar för vår hälsa, från att förbättra kognitiv funktion till att sänka blodtrycket och hantera stress.

Genom att inkludera schisandra i din dagliga hälsorutin, antingen i pulver-, te- eller extraktform, kan du dra nytta av dess kraftfulla antioxidanter, adaptogena egenskaper och andra hälsofrämjande effekter.