Introduktion till vitamin B6-brist

Vitamin B6, även känd som pyridoxin, är en viktig B-vitamin som spelar en central roll i många av kroppens vitala funktioner. Tillräckliga nivåer av detta näringsämne är nödvändigt för att syntetisera bland annat serotonin och dopamin, vilka reglerar humör och kognitiva funktioner.

En brist på vitamin B6 kan däremot leda till en rad hälsoproblem som vi kommer att kika närmare på i den här artikeln. Förutom vanliga symtom på B6-brist, kommer vi även att gå igenom orsaker, lösningar och ge svar på några vanliga frågor och svar om denna brist. Låt oss komma igång.

Orsaker till vitamin B6-brist

Orsakerna till vitamin B6-brist inkluderar ett otillräckligt intag genom kosten, vissa medicinska tillstånd som nedsatt absorptionsförmåga, och interaktioner med mediciner som exempelvis antibiotika och p-piller. Även kroniska sjukdomar såsom njursjukdomar eller leversjukdomar kan minska kroppens förmåga att använda vitamin B6 effektivt.

Listan nedan redogör för de vanligaste orsakerna till att brist på vitamin B6 uppstår:

 1. Otillräckligt intag via kosten: En kost som är för låg i livsmedel rika på vitamin B6, som kött, fisk, ägg, nötter och fullkornsprodukter, kan leda till brist.

 2. Malabsorption: Vissa medicinska tillstånd kan påverka kroppens förmåga att absorbera näringsämnen. Crohns sjukdom eller celiaki är exempel på tillstånd som kan orsaka vitamin B6-brist.

 3. Alkoholmissbruk: Långvarig, överdriven alkoholkonsumtion kan försämra kroppens förmåga att ta upp och lagra vitamin B6.

 4. Mediciner: Vissa läkemedel, som anti-epileptiska medel och kortikosteroider, kan öka vitamin B6-behovet eller minska upptaget av vitaminet.

 5. Ökade behov: Perioder av snabb tillväxt, som graviditet och amning, kan leda till ett ökat behov av vitamin B6 som inte alltid tillgodoses.

Vilka är mer benägna att drabbas av brist på vitamin B6?

Det stämmer att vissa grupper löper högre risk att utveckla vitamin B6-brist. Detta inkluderar framför äldre personer, veganer, gravida och ammande kvinnor samt alkoholmissbrukare. Även de som regelbundet tar vissa läkemedel, som exempelvis anti-epileptika eller kortikosteroider har visat sig löpa större risk att drabbas av brist på vitamin B6.

Hur vanligt är det att drabbas av vitamin B6-brist?

Vitamin B6-brist är relativt vanligt, särskilt bland äldre vuxna. Studier om B6-brist hos äldre har funnit att cirka varannan person i åttioårsåldern kan lida av ett underskott på detta näringsämne. Även om brist är ovanligare hos yngre vuxna, kan det fortfarande förekomma hos riskgrupper som vegetarianer, alkoholmissbrukare och de med vissa medicinska tillstånd.

Vanliga symtom på vitamin B6-brist

Vitamin B6-brist kan orsaka en mängd olika symptom. Några av de vanligaste symtomen är av mildare karaktär, och påverkar främst humöret och kognitiva funktioner. Dessa inkluderar främst:

 • Trötthet
 • Irritabilitet
 • Minskad koncentrationsförmåga
 • Humörsvängningar

Ovan nämnda symtom uppstår ofta gradvis och kan vara svåra att koppla till just en vitamin B6-brist om man inte är medveten om dem. Vid allvarligare fall av vitamin B6-brist kan flera kroppsliga symtom uppstå som direkt påverkar individens fysiska hälsa. Dessa inkluderar:

 • Hudförändringar som spruckna mungipor eller seborréisk dermatit
 • Nervskador som kan orsaka känselbortfall eller stickningar i händer och fötter
 • Sämre immunfunktion, vilket gör individen mer mottaglig för infektioner
 • Förändringar i tungan, som kan bli inflammerad eller smärtande

Dessa symtom är mer markerade och kräver ofta omedelbar medicinsk uppmärksamhet för att korrigera bristen och minska risken för långvariga hälsoproblem. Men man ska också komma ihåg att de är långt mer ovanliga symtom på B6-brist.

Vilka effekter har vitamin B6-brist på kroppen?

Vitamin B6 spelar en nyckelroll i många av kroppens viktiga processer, inte bara vårt psykiska välmående, så en brist kan ha allvarliga konsekvenser:

 1. Nervsystemet: Vitamin B6 är viktigt för normal nerv- och hjärnfunktion. Brist kan leda till nedsatt kognitiv förmåga, ökad smärtkänslighet och neurologiska problem.

 2. Immunförsvaret: Vitamin B6 stödjer immunsystemets funktion. Brist på detta vitamin kan därför försämra kroppens förmåga att bekämpa infektioner.

 3. Blodbildning: Vitamin B6 bidrar till bildningen av röda blodkroppar. Allvarlig brist kan orsaka anemi.

 4. Ämnesomsättning: Vitamin B6 spelar en nyckelroll i ämnesomsättningen av proteiner, fetter och kolhydrater. Brist kan i vissa fall leda till metabola problem.

 5. Hormonbalans: Vitamin B6 är inblandad i regleringen av hormoner som östrogen och testosteron. Brist kan således påverka hormonbalansen.

Vad händer om B6-bristen förblir obehandlad?

Om vitamin B6-bristen tillåts fortgå under en längre tid utan behandling kan den leda till allt allvarligare hälsoproblem, såsom:

 • Permanenta nervskador och nedsatt rörelseförmåga
 • Försämrad kognitiv funktion och minnesförlust
 • Ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar
 • Försvagat immunförsvar och ökad infektionsrisk
 • Komplikationer under graviditet och amning
 • Ökad risk för vissa cancerformer

Det är därför viktigt att identifiera och åtgärda vitamin B6-brist så snart som möjligt för att förhindra allvarliga hälsokonsekvenser.

Hur du går tillväga för att övervinna brist på vitamin B6

Om du misstänker att du lider av brist på vitamin B6 är det första steget att ta ett blodprov för att åtgärda problemet. Detta kan du göra hos din närmaste vårdcentral. Efter att bristen har fastställts är det viktigt att undersöka och åtgärda de underliggande orsakerna till din B6-brist, vilket kan inkludera kostvanor, din övergripande livsstil eller användning av vissa mediciner som påverkar vitaminets absorption och metabolism. Låt oss kika närmare på detta nedan.

Använd kosttillskott och livsmedelskällor med vitamin B6 för ett ökat intag

Lyckligtvis går vitamin B6-brist att åtgärda genom att antingen öka intaget av B6-rika livsmedel eller ta kosttillskott. Mat som innehåller höga mängder vitamin B6 inkluderar framförallt:

 • Frukt och grönt: Bananer, avokado är goda exempel

 • Nötter och frön: Framförallt valnötter och solrosfrön

 • Kolhydrater: Havre, ris, pasta och fullkornsvete

 • Baljväxter: Linser och kikärter

 • Kött och fisk: Särskilt lax, tonfisk, kyckling och kalkon samt lever och andra organkött

Dessa livsmedel är inte bara bra källor till vitamin B6 utan även rika på andra näringsämnen, vilket bidrar till en övergripande hälsosam kost. Om du har svårt att få i dig tillräckligt av detta vitamin genom kosten, kan det vara en bra idé att komplettera med B6-tillskott. Dessa inkluderar:

 • B6-tillskott: Specifika kosttillskott med vitamin B6 är tillgängliga för personer som behöver öka sitt intag av detta vitamin. De är särskilt användbara för individer som har svårt att få tillräckligt genom sin kost, eller de som vill dra nytta av de många fördelarna med vitamin B6.

 • Multivitaminer: Multivitamintillskott är en bra allround-lösning som innehåller en balans av många olika vitaminer och mineraler, inklusive vitamin B6. Dessa tillskott är användbara för att säkerställa en bred täckning av dagliga näringsbehov.

 • B-komplex: Kosttillskott med B-komplex innehåller en grupp av alla åtta B-vitaminer, inklusive B6. Dessa är idealiska för att stödja en optimal ämnesomsättning, nervsystemets funktion och energiproduktion. De är särskilt användbara för personer som behöver ett koncentrerat stöd för sina B-vitaminbehov.

Införliva B6-rika livsmedelskällor i din kost för att motverka brist

För att effektivt öka ditt intag av vitamin B6 och därmed motverka brist, kan du planera dina måltider så att de inkluderar B6-rika livsmedel. Till exempel, börja dagen med en frukost som innehåller en smoothie gjord på bananer och nötter, eller en omelett med spenat och avokado. Till lunch kan du lägga till kikärter eller linser i din sallad eller soppa, vilket ger både protein och vitamin B6.

Även mellanmål kan bidra till ditt B6-intag, till exempel genom en handfull solrosfrön eller en bit ost med fullkornsbröd. Genom att tänka på att integrera dessa livsmedel över dagens måltider säkerställer du en stadig tillförsel av vitamin B6. På så vis kan du undvika att drabbas eller motverka redan befintlig B6-brist.

Förbättra absorptionen av vitamin B6 för ett effektivare upptag

Förutom att öka ditt intag av vitamin B6 kan du också vidta vissa åtgärder för att förbättra kroppens upptag av vitaminet:

 • Blanda med magnesium: Se till att du får tillräckligt med magnesium, eftersom magnesium främjar upptaget av vitamin B6
 • Undvik komplikationer med mediciner: Undvik att samtidigt inta vitamin B6 och läkemedel som kan påverka upptaget, som antibiotika eller kortikosteroider
 • Fokusera på protein: Se till att du äter vitamin B6-rika livsmedel tillsammans med en källa till protein, eftersom protein förbättrar absorptionen
 • Blanda med C-vitamin: Överväg att ta vitamin B6 tillsammans med C-vitamin, eftersom C-vitamin ökar biotillgängligheten

Här kan du läsa mer om hur du blandar olika vitaminer för ett mer effektivt upptag av näringsämnen.

Vanliga frågor och svar om brist på vitamin B6

Nedan har vi samlat några vanliga frågor som ni läsare har ställt till oss om B6-brist. Genom att ge svar på dessa hoppas vi att du som läser ska få en bättre förståelse för orsaker, symtom och lösningar vad gäller denna brist.

Hur länge tar det att åtgärda vitamin B6-brist?

Beroende på bristens svårighetsgrad kan det ta några veckor till några månader att återställa normala nivåer av vitamin B6 i kroppen genom ett ökat intag. Vid allvarlig brist kan det krävas tillfälliga högdoser av vitamin B6-tillskott.

Kan för högt intag av vitamin B6 vara skadligt?

Ja, det finns potentiella biverkningar med vitamin B6. Dessa är relativt ovanliga och uppstår i regel endast vid en överdrivet hög dos under en längre tid. Det rekommenderade dagliga intaget bör därför inte överskridas.

Kan man ta vitamin B6-tillskott även om man inte lider av brist?

Ja, det är möjligt att ta vitamin B6-tillskott även om man inte lider av en brist. Att konsumera denna typ av tillskott kan vara fördelaktigt eftersom det finns flera hälsofördelar kopplade till vitamin B6.

Sammanfattning om B6-brist och kroppslig hälsa

Vitamin B6-brist är ett vanligt, men allvarligt, hälsoproblem som kan leda till en rad negativa konsekvenser om det inte åtgärdas i tid. Genom att känna till de vanligaste orsakerna, riskgrupperna och symptomen kan du lättare identifiera och behandla en eventuell brist.

Att öka intaget av B6-rika livsmedel eller komplettera med vitamin B6-tillskott är effektiva sätt att komma till rätta med bristen. Med rätt åtgärder kan du snabbt återställa dina vitamin B6-nivåer och må bättre. Vi hoppas att denna guide har gett dig klarhet och önskar dig lycka till på din resa mot ökad hälsa!