Eliminera stress

Magen utgör ett eget nervsystem som vår hjärna kommunicerar med. Upplever vi exempelvis stress kommer hjärnan att meddela magen att minska sin aktivitet för att kroppens resurser ska vara tillgängliga för annat, exempelvis flykt eller kamp. En minskad aktivitet i mag- och tarmsystemet gör att mindre resurser blir tillgängliga för att bryta ner och absorbera näringen från maten. Det betyder att den mat man äter inte kan bearbetas på rätt sätt och risken för magbesvär ökar. Upplever man stress finns också risken att man äter maten för snabbt, vilket i sin tur också bidrar till magproblem. Magproblem är bara en av många konsekvenser av långvarig och många gånger onödig stress. Därför är det värt att lägga lite energi på att komma till rätta med stress. 

Mikroflora

Kommunikationen mellan hjärna och mage är dock inte enkelriktad. Magen talar också om för hjärnan hur den mår. Man vet sedan tidigare att både näring och de bakterier som befolkar tarmens insida kan påverkar hur vi mår psykiskt. Rätt mat gynnar tillväxten av nyttiga bakterier som i sin tur ger bland annat dämpning av inflammationer. Det finns också särskilda bakteriestammar som har kopplats till ett positiva effekter mot depression och nedstämdhet. För att gynna tillväxten av rätt bakterier är det viktigt att äta många olika typer av fibrer som grönsaker, frön, frukt, bär och i viss mån även fullkorn. Förutom att förse de nyttiga bakterierna med rätt mat kan man även äta bakterier i form av tillskott. Tillskotten har fördelen att en större del bakterier överlever magsäckens syrabad och kan nå fram till tarmen där de kan göra nytta. Detta beror på att bakterierna är inkapslade, tillskillnad bakterier i fil/yoghurt och syrade grönsaker.

Krydda maten!

Vissa kryddor har riktigt bra effekter på magbesvär och matsmältningsproblem enligt studier. Gurkmeja och ingefära är troligen de två mest intressanta. Traditionellt har dessa kryddor använts inom såväl matlagning som inom folkmedicin mot diverse åkommor.

Gurkmeja är den gula krydda som ger curryn dess gula färg. Även om gurkmejan inte smakar så mycket har den superintressanta effekter på hälsan. Det mest intressanta ämnet gurkmeja heter kurkumin och är en av de allra starkaste antioxidanter som finns i livsmedel. Antioxidanter är viktiga eftersom dessa skyddar kroppen mot skadliga, nedbrytande fria radikaler. Kurkumin har också starkt inflammationshämmande effekter och har även använts med gott resultat mot olika typer av magbesvär. Gurkmeja är intressant för de flesta att äta, men extra intressant för den som har magproblem. Gurkmeja kan tillsättas i all mat där man tycker att det passar, exempelvis tomatsåser, grytor, köttfärssås, grönsaksfräs, soppor med mera. Svartpeppar innehåller ämnen som ökar effekten av kurkuminet. Därför är det en god idé att också krydda maten med svartpeppar.

Ingefära innehåller gingeroler och dessa har en rad traditionella användningsområden. Ett sådant är att inflammationshämning. Historiskt har det använts för att dämpa inflammationer i leder, men även på andra ställen. En huskur mot halsont är att dricka ingefärste.

Ingefära är även effektivt mot illamående och har använts mot såväl åksjuka som mot illamående vid graviditet. För magen är ingefära också mumma då den har lugnande effekter som sägs underlätta matsmältning.

Bromelain

Bromelain är ett enzym som finns i ananas och som hjälper magen med att bryta ner maten. Därför är det en god idé att äta ananas i samband med en måltid. Ett mindre krångligt alternativ till att äta färsk eller fryst ananas regelbundet är att äta ett tillskott med bromelain i samband med måltid.

Är det något i maten som du inte tål?

Vissa magar reagerar på vissa livsmedel som andra magar inte reagerar på. Eftersom vi skiljer oss åt är det viktigt att ta reda på vad som gäller för just dig. Vad som får dig att reagera på ett livsmedel lan bero på flera saker. En sådan sak är allergi/intoleranser. Kanske är det något i just det livsmedel som ger dig magbesvär som triggar ditt immunförsvar? Om så är fallet kommer kroppen att försöka angripa det du har ätit, vilket kan resultera i en rad olika magbesvär. 

Magproblem kan också bero på att man inte tål en viss typ av fiber. Kanske saknar du någon bakterie som behövs för att fibrerna ska brytas ner på rätt sätt? Eller har du för mycket av en bakterie som omvandlar fibrerna till gas? Ett tips är därför att testa ett tillskott med probiotiska bakterier som kan hjälpa till med nedbrytningen av fibrer. För en del blir detta lösningen med den här typen av problem.

En annan strategi är att göra ett intoleranstest för att se om det är något man inte riktigt tål. Om det är något man reagerar mot är det därför bra att utesluta livsmedlet i fråga. En tredje metod är att logga all mat man äter och sedan se om det är något särskilt livsmedel eller livsmedelsgrupp som man reagerar mot. Då finns ett bra verktyg kallat FODMAP som delar in livsmedel efter de fibertyper de innehåller. Förhoppningsvis kan man då ringa in vad det är man inte riktigt tål.

Följer du ett eller flera av punkterna ovan finns det goda utsikter för att magen kommer fungera bättre. Ett tips är att lägga till en i taget. Då kan du se vad det är som ger störst effekt för just dig.