Magnesium är en mineral som är viktigt för många av kroppens funktioner, och det är också ett av de mest förekommande mineralerna i människokroppen. Det hjälper till att bibehålla starka ben, stödja immunförsvaret, reglera blodsockernivåerna och till och med förbättra kognitiv prestanda. Låt oss ta en närmare titt på magnesium och alla de fördelar det kan ge.

Vad är magnesium och vad är de bra för?

Magnesium är ett mineral som är nödvändigt för att upprätthålla en hälsosam kropp. Det är involverat i över 300 olika kemiska processer som hjälper till att reglera kroppens funktioner. Magnesium är också en viktig komponent i benstruktur och viktiga enzymreaktioner.

Magnesium är nödvändigt för att reglera kalcium, fosfor, natrium och kaliumbalansen i kroppen. Det är också viktigt för att reglera ämnesomsättningen, förbättra immunförsvaret, stödja muskelfunktionen och förbättra kognitiv prestanda.

Men det finns fler fördelar med magnesium än bara dessa. Det kan också hjälpa till att förbättra humöret, minska stress och ångest och stödja en hälsosam hjärt- och kärlhälsa. Det kan också hjälpa till att lindra smärta och inflammation.

Livsmedel rika på magnesium

Mat som är rik på magnesium är ett bra sätt att få tillräckligt med detta mineral. Kost som är rik på magnesium inkluderar nötter, frön, grönsaker, fullkorngrödor, fisk och ägg.

Nötter och frön är bra källor till magnesium, särskilt mandlar, pumpafrön och linfrön. Grönsaker som är rika på magnesium inkluderar spenat, broccoli och avokado. Fullkorn som är rika på magnesium inkluderar havre, quinoa och ris. Fisk som är rik på magnesium inkluderar lax, makrill och tonfisk. Ägg är också ett bra val, särskilt äggvitor.

Magnesium och dess fördelar

Det finns många fördelar med att äta mat som är rik på magnesium. För det första kan magnesium hjälpa till att bibehålla starka ben och förbättra muskelstyrkan. Det hjälper också till att stödja immunförsvaret och reglera blodsockernivåerna.

Magnesium kan också hjälpa till att förbättra kognitiv prestanda och minska stress och ångest. Det kan också hjälpa till att lindra inflammation och smärta och förbättra hjärt- och kärlhälsan.

Magnesium brist

Om du inte får tillräckligt med magnesium kan du drabbas av ett antal symtom. Dessa kan inkludera trötthet, muskelvärk, sömnproblem, huvudvärk, förändrad aptit, hjärtproblem, depression, ångest och koncentrationssvårigheter.

Biverkningar och överdosering

Även om magnesiumsupplement är relativt säkra att ta, är det viktigt att komma ihåg att överdosering av magnesium kan leda till biverkningar. Biverkningarna kan inkludera diarré, illamående, magsmärtor och förstoppning.

En allvarlig överdosering av magnesium kan också leda till en minskning av blodtrycket, vilket kan orsaka yrsel och svimning. I värsta fall kan en allvarlig överdosering av magnesium leda till hjärtstopp och kan vara livshotande.

Magnesium och träning

Magnesium är en viktig mineral som är nödvändig för många olika kroppsfunktioner, inklusive muskelfunktion, nervsystemet och benstomme. Det finns många fördelar med att ta extra magnesium vid träning:

Förbättrad muskelfunktion: Magnesium är involverat i muskelsammandragningar och kan hjälpa till att förbättra muskelfunktionen och minska trötthet under träning.

Minskat muskelkramper: Magnesium kan hjälpa till att lindra muskelkramper och spasmer, särskilt hos personer som lider av dessa problem regelbundet.

Ökad energi: Magnesium kan hjälpa till att öka energinivåerna och förbättra prestationsförmågan under träning.

Förbättrad återhämtning: Magnesium kan bidra till att öka återhämtningstiden efter träning genom att hjälpa till att reglera muskelfunktionen och lindra trötthet.

Magnesium och sömn

Det finns visat att magnesium kan ha en positiv inverkan på sömnkvaliteten, och att det kan hjälpa till att förbättra sömnlängd och -djup hos vissa individer.

En av de mest uppenbara anledningarna till att magnesium kan påverka sömnen är att det hjälper till att reglera muskelfunktionen och lindra spasmer och kramper. Detta kan bidra till att göra det lättare att slappna av och somna. Magnesium kan också ha en lugnande effekt på nervsystemet, vilket kan hjälpa till att sänka stressnivåerna och förbättra sömnkvaliteten.

Det finns också visat att magnesium kan hjälpa till att öka produktionen av melatonin, en hormon som spelar en viktig roll i sömncykeln. En studie från 2012 visade att personer som tog magnesiumtillskott före sänggåendet hade en ökad sömnlängd och sömndjup jämfört med de som inte tog tillskottet.

Det är viktigt att komma ihåg att magnesium är bara en av många faktorer som påverkar sömnkvaliteten. Det finns många andra saker som kan påverka hur bra man sover, inklusive kost, motion, stress och sömnvanor.

Magnesiumtillskott – Vad skall man tänka på

Om du behöver ta ett tillskott av magnesium, är det viktigt att du väljer ett som är av hög kvalitet och som innehåller en kombination av olika former av magnesium. Magnesiumcitrat, magnesium taurat, magnesium glukonat och magnesium malat är alla bra alternativ.

Har du funderingar kring magnesium kan du alltid maila till oss på hello@gokindly.se.