För många med småbarn är februari en tuff månad när det kommer till olika infektioner som går runt. Influensa, vinterkräksjukan, RS-virus och förkylningar är oftast de vanliga sjukdomarna under denna period.

I dessa perioder är det svårt att inte bli smittad, men det finns sätt att minska risken. Vi går igenom dem nedan:

  • Förbered dig om du har möjlighet att köpa hem hostmedicin, nässpray och febernedsättande. Då är ni redo om skadan skulle ske.
  • Hygien är såklart det viktigaste. Se därför till att tvätta händerna noggrant och ofta med tvål och vatten. Försök att inte ta i offentliga handtag och undvik att dina barn pillar sig i ögonen, näsa och kring munnen. Se också till att tvätta barnens leksaker med jämna mellanrum då dessa är vanliga smittspridare. Om någon i familjen är sjuk, försök att undvika närkontakt med övriga familjemedlemmar för att inte låta smittan gå runt i familjen.
  • Var extra noga med städningen och tvätta lakan oftare och släng snorpapper i förslutna påsar så att inte smittan sprids från luften.
  • Det är också viktigt att se över näringsintaget av mat. Ladda upp med mat som innehåller bra näring som stärker immunförsvaret. Regelbunden motion är också jätteviktigt och bidrar dessutom till en bättre sömn som är viktig för att stå emot infektioner och kan på så sätt hålla sig friska. Försök att vara extra snäll mot dig själv i dessa tuffa tider och glöm inte bort att äta ordentligt så att du klarar av infektionerna som cirkulerar runt omkring dig. Se över om du behöver något extra tillskott för att hålla dig frisk, men kom ihåg att tillskott aldrig ska ersätta din kost utan ska endast ses som komplement. Exempel på tillskott som kan vara extra bra i dessa tider är C-vitamin, D-vitamin och Booster samt Zink.
  • Bakterier och virus smittar lättare inomhus än utomhus, försök därför att se att umgås så mycket som det går utomhus och klä på dina barn varma kläder.