Kosten är nummer ett när det kommer till en hälsosam hy. En varierad och hälsosam kost är därför prio för att få i sig de vitaminer och mineraler som behövs. En färgstark mat är en bra riktlinje att gå efter, så som ruccola, jordgubbar, frukt och spenat som alla innehåller bra födoämnen för kroppen. Fet fisk som lax och olivolja, avokado och vissa nötter som mandlar innehåller bra fetter för kroppen. Försök även dra ned på vitt mjöl, socker och alkohol som kan ge upphov till akne och i vissa fall förvärra den och göra huden flammig och röd. Kosttillskott med kollagen kan också vara ett bra tips att se över för att boosta kollagenproduktionen på traven. Och glöm inte att dricka vatten som är en viktig källa för en återhämtad hy!

Så här återfuktar du din hy genom kosten:

Vatten

Visste du att vi behöver dricka 1,5 liter till 2 liter vatten om dagen och är det varmare ute eller om vi utför aktiviteter behöver vi mer. Vattnet hjälper att återfukta huden och kroppen. Få in en vana att börja dagen med ett stort glas vatten för en bättre morgonrutin. Vatten hjälper kroppen att transportera proteiner, kolhydrater och salter och motverkar glåmighet, vilken ger en friskare lyster och en bättre cirkulation i huden.

Vitamin B

B-vitaminer stärker huden och finns i hela 8 olika sorter. Den mest förekomna inom hudvård är Vitamin B3, även känd som Niacinamid. Vitamin B3 ökar fettmolekylen ceramid i huden som stärker hudens naturliga skyddsbarriär vilket bidrar till att den kan bibehålla fukten i huden. Den har också en uppljusande effekt på hyn och talgreglerande egenskaper som minskar förstorade porer och pigmenteringar i huden.
Vår multivitamin B-komplex innehåller Vitamin B3, Vitamin B6, Vitamin B9 och Vitamin B12.

Omega 3

Kroppen kan inte själv producera Omega-3 utan är något som vi får i oss genom kosten. Omega 3 hjälper kroppen att stimulera hudens cellförnyelse och bekämpar torrhet och ger återfuktning. Den motverkar dessutom inflammation. Du finner Omega-3 i vildfångad fet fisk, linfrön, valnötter och raps.

A-vitamin

A-vitamin, även kallad Retinol inom hudvård, är en riktig hjälte för att minska och förebygga ålderstecken. Den skyddar cellerna från att brytas ned av luftens föroreningar och stimulerar cellförnyelsen som bidrar till att minska ålderstecken som rynkor och fina linjer. Med sina små molekyler kan A-vitaminen tränga sig ner i hudens undre lager och verka på djupet.

Du finner A-vitamin främst i inälvsmat, men även i ägg, rotfrukter och ost.

C-vitamin

C-vitamin är en kraftig antioxidant som skyddar kroppen mot skadliga fria radikaler, vilket kan orsaka pigmentfläckar och rynkor. C-vitamin kan också effektivt bleka mörka fläckar och pigmenteringar. C-vitamin stärker kollagenet i huden, vilket bidrar till en fastare hy. C-vitamin ger huden lyster och en jämn hudton.

C-vitamin finns i de flesta grönsakerna som spenat och broccoli, eller frukter som apelsin, paprika och kiwi. Du kan också finna det i honung som även är bra för huden.

E-vitamin

Vitamin E är en reparerande och stärkande vitamin som verkar för att återställa vår huds egna fuktbalans, samtidigt som den motverkar de negativa effekterna från de fria radikalerna. Den har också antiinflammatoriska egenskaper som förbättrar och läker bristningar och ärr i huden.

Vitamin E kan du hitta i gröna baljväxter, vegetabiliska oljor, fullkornsprodukter, ägg och avokado.

D-vitamin

D-vitamin har även den reparerande och läkande egenskaper för huden. D-vitamin bildas främst naturligt när vi är ute i solen men du kan också få i dig D-vitamin från fet fisk, mjölkprodukter, margarin och ägg.

Kollagen

Ungefär en tredjedel av kroppens protein består av kollagen. Kollagen hjälper huden att hålla sig spänstig och slät. Med åldern bryter kollagenet ner fortare som bidrar till att huden åldras och ger rynkor. Kollagen hjälper att binda fukt och gör att kroppen håller sig återfuktad.
Du kan finna kollagen bland annat i benbuljong och från fiskens skinn.

Får du i dig rätt kost för att bibehålla en frisk hy?

Gör ditt hälsoquiz gratis och bli guidad till rätt hälsokost baserat på dina livsvanor.