Folsyra, även känd som folat eller vitamin B9, är ett viktigt näringsämne för gravida kvinnor. Det hjälper till att förebygga vissa fosterskador och främjar en hälsosam graviditet. I den här artikeln diskuteras fördelarna med folsyra, dess källor och det rekommenderade dagliga intaget för gravida kvinnor.

AVSNITT 1. Vad är folsyra?

Folsyra är ett vattenlösligt B-vitamin som finns naturligt i vissa livsmedel. Det är viktigt för celltillväxten och spelar en viktig roll i DNA-syntesen och reparationen. Kroppen kan inte producera folsyra, så den måste fås från livsmedelskällor eller kosttillskott. Folsyra är också en viktig komponent i produktionen av röda blodkroppar, vilket är viktigt för en hälsosam graviditet.

Folat, som är den naturliga formen av folsyra, finns i mörkgröna grönsaker, baljväxter och berikade spannmål. Folsyra är den syntetiska formen av folat och finns i kosttillskott.

AVSNITT 2. Fördelar med folsyra

Folsyra är viktigt för gravida kvinnor eftersom det hjälper till att förebygga neuralrörsdefekter hos spädbarn. Neuralrörsdefekter är fosterskador i hjärnan och ryggraden som kan uppstå under de första veckorna av graviditeten. Folsyra kan bidra till att minska risken för dessa fosterskador med upp till 70 %.

Folsyra är också viktigt för att förebygga anemi under graviditeten. Anemi är ett tillstånd där kroppen inte har tillräckligt med röda blodkroppar. Gravida kvinnor löper större risk att utveckla anemi, så tillräckliga mängder folsyra är viktigt för att förebygga detta tillstånd.

Folsyra bidrar också till att minska risken för en för tidig födsel och låg födelsevikt. Det är viktigt för utvecklingen av moderkakan och bidrar till en hälsosam graviditet.

AVSNITT 3. Livsmedel med folsyra

Folsyra finns i en mängd olika livsmedel. Mörkgröna bladgrönsaker, baljväxter och berikade spannmål är alla goda källor till folsyra. Andra livsmedel som innehåller stora mängder folsyra är bland annat:

Sparris

Broccoli

Brysselkål

Citrusfrukter

Ägg

Berikade spannmål

Nötter och frön

Baljväxter

Lever

AVSNITT 4. Tillskott med folsyra

Kvinnor som är gravida eller planerar att bli gravida bör ta ett dagligt folsyratillskott. Detta säkerställer att de får i sig tillräckligt med folsyra för att minska risken för fosterskador och andra komplikationer.

Folsyratillskott finns i många former, bland annat i form av tabletter, kapslar och vätskor.

AVSNITT 5. Användning av folsyra under graviditet

Folsyra är viktigt under alla stadier av graviditeten. Kvinnor bör börja ta folsyratillskott så snart de börjar försöka bli gravida. Detta bidrar till att minska risken för fosterskador.

Kvinnor bör fortsätta att ta tillskotten under hela graviditeten för att se till att de får i sig tillräckligt med folsyra. Detta kommer att bidra till att minska risken för komplikationer, såsom för tidig födsel och låg födelsevikt.

AVSNITT 6. Rekommenderat intag av folsyra under graviditeten

Det rekommenderade dagliga intaget av folsyra för gravida kvinnor är 400-800 mcg (mikrogram). Kvinnor som löper större risk för fosterskador bör ta en högre dos, upp till 4 000 mcg per dag.

Kvinnor bör tala med sin vårdgivare för att fastställa den bästa dosen för dem. De bör också se till att följa instruktionerna på tilläggsetiketten.

AVSNITT 7. Fördelar med folsyra för kvinnor

Folsyra är inte bara viktigt för gravida kvinnor. Kvinnor som inte är gravida kan också ha nytta av att ta ett dagligt folsyratillskott.

Folsyra bidrar till att minska risken för vissa typer av cancer och hjärtsjukdomar. Det bidrar också till att minska risken för stroke och kan bidra till att förbättra den kognitiva funktionen.

AVSNITT 8. Andra viktiga vitaminer under graviditeten

Folsyra är bara en av de många vitaminer som är viktiga för en hälsosam graviditet. Andra viktiga vitaminer är bland annat järn, kalcium och D-vitamin.

Järn hjälper till att förebygga anemi och är viktigt för barnets utveckling. Kalcium bidrar till att stärka ben och tänder, och D-vitamin hjälper kroppen att ta upp kalcium.

Att äta en balanserad kost och ta prenatala vitaminer kan bidra till att de får i sig alla de vitaminer de behöver.

Hoppas läsningen kring Vitamin B9 kopplat till graviditet var givande och om du är i behov av ett tillskott som täcker ett större behov av de vitaminer du behöver under din graviditet så har vi på Kindly tillsammans med experter tagit fram tillskottet “Gravid” som vi erbjuder i vår butik.