Du kanske har hört talas om begreppet self-care någon gång. Men varför är det så viktigt och vad innebär det? Self-care handlar om att göra saker för sig själv för att man ska må bra. Långsiktigt handlar det om att kunna acceptera och älska sig själv samt att ta hand om sig genom prioritering. Dessutom innebär det att må bra både mentalt och fysiskt vilket bidrar till en lyckligare version av en själv.

 1. Boka in din self-care tid varje vecka
  När ska man ha tid för self-care? Många av oss påstår att det inte finns någon tid för att prioritera sig själv och undviker därför att lyssna på ens egna önskemål. Därför kan det vara sunt att boka in småsaker i veckan som ger dig energi och som du mår bra av. Det kan lika gärna vara att läsa en bok i 20 minuter, ta en promenad ute i skogen eller träffa vänner över en middag.
 2. Träning
  Det pratas mycket om att fysisk hälsa går hand i hand med vår emotionella och psykiska hälsa. När vi känner och starka och pigga fysiskt, upplever vi även ett bättre välmående mentalt. Därför är det viktigt att planera in fysiska aktiviteter som du tycker om, vilket också är att utföra self-care om de ger dig lycka och energi.
 3. Mindset
  Öva på att ignorera negativa tankar och fokusera på det positiva. Ja, det kan låta svårt och är något som vi människor konstant måste jobba på inifrån och tar tid. Om du har en positiv inställning kommer du även signalera ut en positiv energi till din omgivning. Dessutom så kommer du att uppleva en större lycka i ditt liv.
 4. Meditera
  Meditation är något som inte passar alla i första anseendet. Men det är ett sätt för många människor att kunna påverka sitt mindset och förbättra fokus på nuet. Det har också bevisad effekt på att minska stress, balansera humöret och bli mer produktiv. Meditation finns i olika former, så se till att ge olika övningar en chans innan du beslutar dig om att det inte är rätt för dig.
 5. Hälsosam mat
  Försök att se över dina matvanor och ändra om din kost så att du är snäll mot din kropp. Om du förstår hur maten påverkar din hälsa, välmående och energinivå, kommer det också bli lättare att hålla uppe motivationen för att hitta en bra balans för din kropp. Har du en hälsosam diet kommer du att ha mindre inflammationer och sjukdomar i längden.
 6. Våga säga “Nej”
  Många av oss känner nog igen sig från att ha sagt “ja” för mycket både på jobbet och privat när personer i vår omgivning har frågat oss om hjälp. Ibland känns det bra och givande att kunna hjälpa till, men tänk på att finna en balans så att du väljer ut dina “ja” när det känns rätt och ger dig energi.
 7. Prioritera tid för saker som du tycker är kul
  När vi är stressade är det svårt att hinna eller ta sig tid att prioritera sånt som vi tycker är kul. Men tänk på att när vi har kul så får vi mer energi och känner oss mindre stressade. Se därför till att ta tid till sådant som du tycker om.
 8. Använd self-care produkter
  Lyxa till din vardag med produkter som du är intresserad av. Är du nyfiken på en ny hudvårdsrutin, unna dig en! Är du intresserad av hälsa, beställ hälsokost-produkter som ger dig energi. Gillar du att laga mat? Utmana dig själv med ett nytt recept och lyxa till det med bra råvaror. Om du längtar efter spa, gör ett enkelt fotbad hemma med en balja och häll i en väldoftande duschtvål och njut av en härlig bok.

Det viktiga med self-care är att du gör saker för dig själv som du mår bra av och får energi av. Se till att ge din kropp både mentalt och fysiskt de bästa förutsättningar får att må bra. Gör ett gratis hälsoquiz för att ta reda på din hälsostatus just nu här.