Snart nytt år och aldrig har de ljugits så mycket under samma timme! Det haglar nyårslöften kring en bättre hälsa, viktnedgång eller den där fitnesskroppen, samtidigt som det smäller på skyn och du sveper de sista alkoholhaltiga dryckerna, för imorgon skall man även bli nykterist. 

Den 2:a Januari börjar jag! För imorgon är det pizza, det är sedan gammalt.

Men hur håller man sitt nyårslöfte då? Hur klarar vi faktiskt av att undvika vara den där förhoppningsfulla mytomanen som varje år lovar dyrt och heligt att; Nu händer det, nu tar jag tag i mig själv och min hälsa!

Handlar allt bara om kalorier in och kalorier ut? Självklart går man ner i vikt om man ligger på ett kaloriunderskott, men får du i dig all näring som behövs och klarar du även att inte tappa allt för mycket muskelmassa under en viktnedgång? Får du den där drömkroppen i slutändan som du vill uppnå eller den hälsan du strävat efter?

Vanligt förekommande är att man går ut för hårt med både träningen och kosten där du både bryter ner musklerna samtidigt som näringsbrist uppstår och man istället blir sjuk. Detta leder i sin tur till att man snabbt faller ur sin härliga rutin som varade i hela 12 dagar med start den 2 januari. 

Hur gör man då för att sätta en hållbar rutin och faktiskt klara det där löftet man brutit 4 år i rad? Vi listar 6 konkreta tips på hur du når ditt nyårslöfte 2023:

 • Sätt upp mål: Innan du börjar träna är det viktigt att du sätter upp mål för vad du vill uppnå. Dina mål kan handla om att förbättra din hälsa, få en viss kropp eller prestera bättre i en viss idrott. När du har mål att sträva efter kan det vara lättare att hitta motivationen att träna. Tänk bara på en sak: Sätt rimliga mål! Det är roligare att överprestera och ge sig själv en extra ryggdunk när vi är bättre än planerat.
 • Ta mått & ta bild: Utöver att du förhoppningsvis börjat äta, sova och träna bättre nu när du blivit ditt “nya jag”, så har du även ökat antal minuter framför spegeln. Det spänns och det granskas efter minsta förbättring flera gånger om dagen utan märkbara resultat. Detta kallas ”hemmablind” och drabbar även den bästa. För att inte tappa motivationen över att du inte har förvandlats till “Rambo” över några veckor så avslöjar måttbandet och en bild din fantastiska framfart. Ta därför chansen att fånga ditt “föregående jag” på bild och i mått.
 • Skapa en träningsrutin: En träningsrutin kan hjälpa dig att hitta en balans mellan träning och vardagsliv. Försök att sätta av lite tid varje dag eller varje vecka för träning, och välja aktiviteter som du gillar och som passar din livsstil. Ett tips är att utföra träning tidigt på dagen om möjlighet finns då de både skapar en positiv energi som varar resten av dagen, men det ger även utrymme för en kvällspromenad eller annan aktivitet vilket kan leda till att du presterar bättre än dina uppsatta mål för dagen. De kan även göra att du under lunchen väljer ett nyttigare alternativ helt omedvetet bara för att du har den där härliga ny-tränade känslan i kroppen.
 • Variera träningen: Det kan vara lätt att bli trött på att träna om du gör samma sak varje gång. Försök att variera träningen genom att testa på olika aktiviteter och träningsformer. Detta kan hjälpa dig att hålla motivationen uppe och göra träningen mer intressant.
 • Träna tillsammans: Träning kan bli roligare och lättare om du har någon att träna tillsammans med. Du kan till exempel träna med en vän, en familjemedlem eller en träningskompis. Har du gymkort kan träningspass vara ett utmärkt val för att få den extra motivationen som behövs.
 • Välj rätt utrustning: Det kan vara svårt att komma igång med träningen om du inte har rätt utrustning. Att springa milen i träskor eller flipp-flopp kommer med stor sannolikhet sätta stopp för dina drömmar. Så se till att du har tillgång till bra skor och kläder som passar aktiviteten du ska göra.

Visste du att det sägs att det tar 30 dagar innan man får in en ny rutin? Därför är det viktigt att sätta upp ett första nåbart mål för att klara av den första månaden utan större avbrott eller snedsteg.

Vad bör man mer tänka på?

Finns det speciella vitaminer, mineraler eller andra kosttillskott som kan hjälpa mig att uppnå målen snabbare?

Ja! Det finns. De finns faktiskt tillskott som både kan hjälpa dig att öka fettförbränningen, men även för att du ska bli starkare och öka muskelmassa. Men lägg inte minsta fundering på om du kan undvika att träna eller kanske börja fuska med kaloriintaget. Det finns tyvärr inga mirakeltabletter eller “kuckelimuck”-medicin som kan få dig att lyfta Pippi’s häst. Det är fortsatt dina insatser som räknas. Men det finns viss forskning som visar att vissa vitaminer och mineraler kan påverka fettförbränningen i kroppen på olika sätt.

Vi listar 5 tillskott som har fettförbrännande egenskaper:

 • Vitamin C: En studie visade att personer som tog tillskott av vitamin C hade en ökad fettförbränning under träning jämfört med de som inte tog tillskott.
 • Vitamin D: En annan studie fann att personer med låga nivåer av vitamin D hade en lägre fettförbränning jämfört med de som hade högre nivåer av vitamin D.
 • Krom: Krom är ett mineral som kan hjälpa till att öka fettförbränningen genom att öka kroppens förmåga att använda insulin.
 • Grönt te: Grönt te innehåller Katekiner och en substans som kallas epigallocatechin gallat (EGCG), som kan öka fettförbränningen.
 • Kalcium: Kalcium är en mineral som kan spela en roll i fettförbränningen genom att hjälpa till att reglera hormoner som är involverade i fettförbränningen.

Vi listar 4 tillskott vid styrketräning:

 • Proteinpulver: Protein är en viktig byggsten för att bygga och reparera muskler. Proteinpulver, som oftast görs av mjölk, soja eller ägg, kan hjälpa till att öka muskelmassan och förbättra återhämtningen efter träning. Proteinpulver kan enkelt blandas i vatten eller mjölk för att skapa en proteindryck, eller tillsättas i smoothies eller bakverk.
 • Kre-alkalyn: Detta är en form av kreatin, en naturligt förekommande substans i kroppen som spelar en viktig roll i att öka muskelstyrka och -massa. Studier har visat att kreatintillskott kan öka styrkan och uthålligheten hos idrottare som tränar mycket. Kre-alkalyn sägs vara en mer stabilt form av kreatin som är lättare att ta upp av kroppen och kan därför ge bättre resultat.
 • Beta-alanin: Beta-alanin är en aminosyra som finns naturligt i kroppen och som är känd för att öka uthålligheten hos idrottare. Det kan hjälpa till att förbättra prestationen vid kortvarig, högintensiv träning, såsom sprint eller styrketräning. Studier har också visat att beta-alanin kan öka muskelmassan hos idrottare som tränar mycket.
 • BCAA: BCAA står för branched chain amino acids, eller grenade aminosyror, och är en grupp av tre aminosyror (leucin, isoleucin och valin) som spelar en viktig roll i proteinproduktion och muskeluppbyggnad. BCAA-tillskott kan hjälpa till att öka muskelmassan och förbättra återhämtningen efter träning. BCAA är också kända för att minska muskelvärk och trötthet efter träning.

Avslutningsvis vill vi påminna om hur viktigt det är under en viktnedgång att få i sig tillräckligt med näring för att hålla kroppen frisk och stark. Det kan vara hjälpsamt att fokusera på att äta en mängd olika livsmedel från alla de olika näringsåämnesgrupperna, inklusive frukt, grönsaker, fullkorn, protein och fett där man gärna får komplettera med kosttillskott för att säkerställa intaget.

Det är också viktigt att inte skära ner på mängden vätska vi dricker. Det är viktigt att dricka tillräckligt med vatten och andra vätskor för att hålla kroppen hydrerad och fungera optimalt.

Stort lycka till!

Har ni frågor kring näring, kost eller andra funderingar står vi på Kindly alltid redo att besvara: hello@gokindly.se eller gör ditt egna hälsoquiz här.